Nora kommun. Foto: SVT

Se valdebatten från Nora här

Uppdaterad
Publicerad

Tvärsnytt intervjuar lokalpolitiker i valårets viktigaste frågor. Ämnet för dagen är privat äldreomsorg, ensamkommande flyktningbarn och bostadsbrist.

På tisdagen var Tvärsnytt på plats i Nora kommun för att pressa politikerna inför valhösten 2014. I vår sändning från Tullbackagården deltog andre vice ordförande i kommunstyrelsen Tom Rymoen (M) och ordföranden i barn- och utbildningsnämnden Per Andreasson (S). På dagens agenda stod privat äldreomsorg, ensamkommande flyktningbarn och bostadsbrist.

Hur klarar kommunen av att bygga bostäder?

tvärsnytt val

– Hyrorna är för låga för att privata bostadsföretag ska vilja bygga, säger Tom Rymoen (M).

Än så länge kan Noraborna bara välja privata utförare i äldreomsorgen om det handlar om servicetjänster, inte omvårdnadstjänster. Är det dags att utöka valfriheten?

– Privatisering är inte rätt sätt att få en bättre vård, säger Per Andreasson (S).

Vi diskuterade också den senaste mandatperiodens turbulens. Efter valet styrde sex partier ihop (M, S, C, KD, NP och MP). Men samarbetet sprack och Moderatera, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet började samarbeta. Sedan valde Vänsterpartiet att lämna samarbetet. Senaste budgeten lade S och M fram tillsammans.

Valsatsningen lever vidare

Sändningen började klockan 10.00 men du kan fortfarande se den i sin helhet här. Vi beklagar ljudstörningarna i inslaget. Det berodde på att ett av Tullbackagårdens fläktsystem startade under inspelningen. Missa inte att fortsätta följa vår valsatsning med politiska debatter här på svt.se/tvarsnytt.

Missa inte valdebatten i Vivalla

Nästa valdebatt ser du här på sajten onsdagen den 12 mars, klockan 10. Då sänder Tvärsnytt från biblioteket i stadsdelen Vivalla, i Örebro. Då med kommunstyrelses ordförande Lena Baastad (S) och kommunstyrelsens andre vice ordförande Anders Åhrlin (M) som gästande debattörer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

tvärsnytt val

Mer i ämnet