Foto: SVT Grafik

Kaos i SD – flera lokala avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Det är turbulens inom Sverigedemokraterna i Lindesberg. Tvärsnytt har tidigare berättat om avhopp bland SD:s kommunpolitiker där. Nu fortsätter avhoppen när Tommy Söderqvist och Mikael Karlsson lämnar partiet.

Tommy Söderqvist hade lagom tagit över som ordförande för sverigedemokraterna i Lindesberg efter att Tobias Kuru hoppat av. Men vid ett stormigt extrainsatt årsmöte där Jonas Millard trädde in som mötesordförande uppger Tommy till Tvärsnytt att han ströks från valsedeln. Och nu har även han hoppat av partiet.

Under så kort tid som en månad har fem Sverigedemokrater i kretsen Lindesberg/Nora hoppat av. Två av dem sitter kvar i kommunfullmäktige som politiska vildar.

tvärsnytt val

Orsaken till avhoppen är enligt den senaste avhopparen, Tommy Söderqvist, en toppstyrning från distriktsordföranden Jonas Millard i Örebro.

– Jag har alltså jobbat för äldreomsorg, bostäder för ungdomar och integration i samhället. Men det går ju inte att fortsätta med det när man inte har stöd ifrån disktriktet.

Även från andra lokalavdelningar som Karlskoga och Hallsberg har det kommit kritik mot distriktsledningen. Jonas Millard menar att en del korrenspondens kan ha misstolkats som toppstyrning.

– Vi försöker få ut information om sådant som är viktigt för alla ända ned till kommunföreningsnivå. Och det vet jag har tolkats som toppstyrning, men det är viktigt för att man ska kunna samverka, menar Jonas Millard.

Avhopp och tomma stolar i fullmäktige är förstås inte bra mitt i valrörelsen. Jonas Millard hoppas på förbättrad dialog med lokalavdelningarna via partiets ombudsmän. Och avhopparna i Lindesberg har ringt och skrivit till partiledningen men de har inte fått något svar.

– Vi har försökt att få hjälp uppifrån men de är tydligen inte intresserade, säger Tommy Söderqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

tvärsnytt val

Mer i ämnet