(V)ill införa kortare arbetsdag

Uppdaterad
Publicerad

Kortare arbetsvecka för personalen i äldrevården. Det vill Vänsterpartiet införa på försök i Västerås.

I Göteborgs kommun har den rödgröna majoriteten tagit initiativ till att på försök införa 6-timmars arbetsdag på flera arbetsplatser, bland annat inom äldreomsorgen.

Tanken är att försöket ska pågå under minst ett år och studeras av forskare. Nu vill Vänsterpartiet i Västerås gå samma väg.

tvärsnytt val

– Vi är övertygade om att det kommer att höja kvaliteten och göra både äldre och anställda nöjda, skriver Anna Maria Romelid (V) i ett pressmeddelande.

Sämre förhållanden

Men det finns många frågetecken kring försöket. I Göteborg har röster höjts om att satsningen kommer leda till sämre förhållanden inom äldrevården då försöket ser ut att finansieras med befintliga medel.

På Herrgärdets servicehus i Västerås har man blandade känslor inför ett försök med 6-timmars arbetsdag.

– Spontant vore det väl skönt med en 6-timmars arbetsdag, men vart kommer man att ta pengarna ifrån. Sedan tänker jag att åtta timmar ska bli sex timmars arbete, ska jag då fortfarande utföra allt jag gör under de här åtta timmarna fast på bara sex timmar, säger Sofie Holmström, undersköterska.

Friskare personal

Kortare arbetsdagar kan leda till att personalen håller sig friskare och får mer fritid menar Elisabeth Pardeby, enhetschef på Herrgärdets servicehus. Det finns även en risk att vården blir sämre för de äldre.

– För dem kan det innebära att det blir fler ansikten som de kommer att möta och det kan leda till att man som boende känner sig mera otrygg, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

tvärsnytt val

Mer i ämnet