Natthärberget ”Hela människan”. Bilden är har inget med någon gäst på boendet att göra. Foto: TT/SVT

Härbärgesverksamhet i Karlskoga och Degerfors hotas med vite

Publicerad

Välgörenhetsorganisationen Hela människan i Karlskoga och Degerfors riskerar att få betala vite om de inte åtgärdar brister i arbetsmiljön. Det har Arbetsmiljöverket beslutat efter att ha granskat verksamheten.

Hela människan bedriver bland annat verksamheterna Riagården Karlskoga och Riagården Degerfors. I Karlskoga har man haft problem med stök och för cirka ett år sedan stängde man tillfälligt härbärget på grund av att droger togs in. Det har även förekommit händelser där personal misshandlats och hotats.

Har tagit in extern hjälp

I februari i år krävde Arbetsmiljöverket att vissa åtgärder skulle göras, men i maj konstaterade de att vissa brister kvarstod. Det rör sig bland annat om att de som jobbar med arbetsmiljön ska ha kunskap om de regler som finns, att de ska anlita företagshälsovård och ta fram rutiner för hur arbetsmiljörisker ska undersökas och bedömas.

– Vi jobbar för fullt med det här och har tagit in extern hjälp. Vi har fått uppskov till sista januari, vilket vi är tacksamma över, och vi tror att vi kommer hinna bli klara med allt till dess, säger Erika Haraldsson, verksamhetschef på Hela människan Karlskoga Degerfors.

Hon fortsätter:

– De har sett vissa brister i våra rutiner och att de inte varit nedtecknade, så det jobbar vi med nu.

Skulle de inte hinna bli klara före 31 januari hotas de att betala ett vite på 80 000 kronor.

Arkiv 24/9 2021: Arbetsmiljöverket har funnit arbetsmiljöbrister på härbärge i Karlskoga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsmiljöverket har funnit farliga arbetsförhållanden på Hela människans härbärge i Karlskoga och därför bedömt att det funnits skäl att belägga verksamheten med förbud. Foto: Marcus Lagercrantz/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.