Rickard Linde är valsamordnare på Länsstyrelsen. Foto: SVT

Valsamordnaren: ”Är inte en bortkastad röst”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att valsedlarna inför höstens val precis kommit från tryckeriet innehåller flera av dem fel. Flera av partierna i länet har kandidater på sina listor som i dagasläget inte är valbara.

Minst sju personer som kandiderar i kommunvalet i höst är inte valbara på grund av att dem bor i en annan kommun.

– Valbarheten kontrolleras på valdagen och är man inte folkbokförd i rätt kommun så kan man inte bli utsedd till ledamot eller ersättare, säger Rickard Linde som är valsamordnare på Länsstyrelsen.

Val 2018 Örebro

”Oftast folkbokförda i rätt kommun”

I samband med att partierna lämnat in sina listor har Länsstyrelsen gått igenom kandidaterna och flaggat upp när de sett felaktigheter.

– Vi har pratat med partierna och frågat om kandidaterna ska stå på listan. Om de svarat ja så får personerna stå kvar.

Enligt Rikard Linde är det ganska ovanligt att kandidaterna är folkbokförda i en annan kommun.

– Det är inte allt för vanligt. De kandidater som står på valsedlarna är oftast folkbokförda i rätt kommun. Ibland kan vi ha uppgift om att personen ska flytta. Men om de inte flyttar så bortser vi ifrån personrösten.

Inte bortkastad röst

Om kandidaterna skulle få personliga kryss i valet i september så kommer rösterna att tillfalla partiet och inte personen.

– I och med att kandidaten inte är valbar så tillfaller inte rösten den personen. Men partiet får rösten, säger Rickard Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet