Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Distriktsläkaren Folke Lagerström berättar om hur verksamheten förändrats i pandemins spår. Foto: SVT

Vårdcentralens nya vardag: ”Patienter som varit färdiga att dö”

Uppdaterad
Publicerad

En dramatisk ökning av allvarligt sjuka patienter har ställt Vivalla vårdcentral inför stora utmaningar under coronapandemin. Personalen vittnar om scenarier man aldrig tidigare kunnat förutspå.
– En del patienter kommer in för sent tyvärr, säger Folke Lagerström, medicinskt ansvarig läkare på vårdcentralen.

På Vivalla vårdcentral i Örebro upplever personalen att många patienter väntar alldeles för länge innan de söker vård. Och ibland har patienterna kommit in till vårdcentralen när läget varit direkt livshotande.

– De akuta situationerna har varit en utmaning. Det har kommit in patienter som haft väldigt dålig syresuppsättning och varit färdiga att dö, patienter som vi fått skicka in till sjukhus. Sedan har det varit ett annat arbetssätt med skyddsutrustning som gjort arbetet mer omständligt. Men det har fungerat väl, menar Folke Lagerström.

Många vill inte belasta vården

Rädslan finns dock att alla sjuka inte får rätt hjälp i tid.

– Det finns patienter med andra symptom som vi skulle behöva utreda, men som inte vågar söka sig hit. De vill inte belasta vården. En del sitter kanske hemma med sjukdomar som vi skulle behöva upptäcka i tid, men där man kommer för sent tyvärr.

Strategi saknas för ny målgrupp

Förutom akut sjuka patienter har vårdcentralen i Vivalla även kontakt med många långtidssjukskrivna covid 19-patienter som har en lång väg tillbaka.

– Dels har vi de som går till fysioterapeut. Vi har även andra som vi genom provtagningar ser inte mår bra. Vi har ingen riktig strategi. Vi försöker hjälpa de så gott det går genom att följa upp med provtagningar och peppa. Kunskaperna om det här är inte så stor än, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet