Sveaskog har stoppat alla avverkningar i Örebro län. Foto: tt

Sveaskog stoppar avverkning i länet på grund av brandrisk: ”Aldrig upplevt något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan har fått stora konsekvenser för skogsbolagen. Nu har Sveaskog valt att stoppa avverkningar på flera håll i Örebro län.
– Det är en jättesvår situation för oss, säger Helene Carlsson, resultatområdeschef i Södra Bergslagen.

Risken för skogsbränder är hög efter den långvariga värmeböljan. På Sveaskog är läget bekymmersamt.

– Det är klart att den här situationen påverkar oss. Vi har ju en leveransplan för det virke som ska ut till kunderna, säger Helene Carlsson på Sveaskog.

I Karlskoga, Laxå och Askersund står flera maskiner still men Sveaskog arbetar med att försöka hitta marker där man kan avverka och köra i skogen trots torkan.

Man ska också försöka att vattna körvägar förebyggande på platser där man har virke avverkat som behöver transporteras bort.

Påverkar leveransen av virke

Som läget är nu kan Sveaskog inte garantera att virkesflödena förblir opåverkade.

– Det är en jättesvår situation för oss. Jag upplever att våra kunder har förståelse för situationen. Sedan är det aldrig roligt att ha produktionen nere eftersom det påverkar även kunderna, säger Helene Carlsson.

Tar riskerna på största allvar

Sveaskog har tidigare vidtagit försiktighetsåtgärder genom att arbeta mycket nattetid då brandrisken är lägre.

– Vi kör redan nattetid med brandvakter, men ingen har varit med om något liknande. Aldrig tidigare har maj varit så här varmt. Det är viktigt att förstå vad eldningsförbud innebär och hur allvarligt det kan bli om det börjar brinna, säger Helene Carlsson.

Runt om i landet råder olika restriktioner från Sveaskog angående avverkningar.

I en tidigare version uppgav vi att all avverkning stoppats i Örebro län. Det visade sig vara felaktig information och artikeln har därefter uppdaterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder – Örebro län

Mer i ämnet