Örjan Wahlström visar upp sin solcellsomgärdade villa. Foto: Julia Eriksson/SVT

Visar upp villaplanket – gjort av solceller

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer olika sätt att använda solenergi att visas upp i Örebro län.

Som inspiration för intresserade blir det visning av en solcellsdriven stugby, en bostadsrättsförening – och ett elproducerande villaplank.

Under slutet av september av början av oktober kommer de tre olika sorternas solcellsanläggningar att visas upp för allmänheten.

Tanken är att fler ska ta börja använda solen som energikälla.

– Jag tycker att ett bra första steg är att lära sig av någon annan som gått igenom processen och skaffat sig en solcellsanläggning, säger Ylva Gullberg, som arbetar med projektet Framtidens solel vid Energikontoret Region Örebro län. De är en av arrangörerna bakom höstens solturné.

Bland de som nu visar upp sina anläggningar är Örjan Wahlström i Askersund som har satt upp 32 solpaneler som ett solcellsplank vid villan.

– Jag har dem som insynsskydd samtidigt som jag får nytta av dem som solpaneler, sa han när SVT besökte honom tidigare i år.

Här är anläggningarna som visas upp

26 september

Invigning av ny solcellsanläggning på Lindesbergs Hotell & Stugby.

3 oktober

Örjan Wahlströms solplank och solpaneler på villan i Askersund.

9 oktober

Bostadsrättsföreningen Örebrohus nr 44, som har 100 kW installerad solcellseffekt sedan förra sommaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.