SD-ordförande hoppar av i protest

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokratenas ordförande för kommunföreningsstyrelsen i Lindesberg, Tobias Kuru, lämnar både sitt uppdrag och partiet. Avhoppet är en öppen protest mot distriktsordföranden Jonas Millard. Enligt Tobias Kuru sysslar distriktsordföranden med toppstyrning.

– Jag kommer inte att fortsätta arbeta politiskt inom Sverigedemokraterna så länge Jonas Millard är kvar i partiet, slår Tobias Kuru fast.

Det var i lördags som Sverigedemokraterna i Nora-Lindesberg skulle göra omval av ordförande och fyllnadsval av ledamotsplatser. Mötet var ett extrainsatt årsmöte och åsikterna går isär om vad som egentligen hände på mötet.

tvärsnytt val

Ord står mot ord men klart är i alla fall att SD:s distriktsorsdförande i Örebro län, Jonas Millard, kom till mötet. En närvaro som rörde om i den redan kokande grytan.

– Jonas Millard vill bestämma över hur kommunföreningarna ska arbeta och låter dem inte vara självständiga. Om vi inte uppfyller deras bestämda regler så anses vi ha samarbetssvårigheter med distriktet, säger Tobias Kuru som i lördags valde att lämna både sitt ordförandeskap för SD:s kommunföreningsstyrelse i Lindesberg och sitt medlemskap i partiet.

Inget att säga till om

Tobias Kuru tycker att distriktet styrs centralt och att sverigedemokrater ute i kommunerna inte har något att säga till om. Han säger till Tvärsnytt att han själv har försökt framföra sina åsikter till SD men inte fått något gehör av den centrala partiledningen. Tobias Kuru hävdar att Jonas Millard kom till det extrainsatta årsmötet som en objuden gäst och att han inte skulle närvara. Men Jonas Millard hävdar motsatsen.

– Det är ju en av våra roller, som distriktordförande, att vi kan besöka årsmöten. I och med att det fanns önskemål från medlemmar om att jag skulle närvara så tyckte jag att det var bra att jag gjorde det, säger Jonas Millard.

Vad säger du om kritiken som Tobias Kuru riktar mot dig, att du går in och detaljstyr i en partistyrelse?

– Jag känner inte igen mig i den kritiken. Jag har aldrig någonsin fått den kritiken direkt av Tobias Kuru. Han har inte kritiserat mig personligen alls för det här och jag har eftersökt konstruktiv kritik men inte fått någon tillbaka, säger Jonas Millard.

Kulturen dödar partiet

Ord står mot ord. Tobias Kuru tycker att partiet lider av för mycket kamratskap och statusjakt. En kultur som han tror kommer att straffa sig i längden.

– Jag tror att detta är början på slutet för partiet. Örebro län kommer säkerligen att göra ett bra val det här året men till 2018 finns nog inte partiet kvar i någon större utrsträckning. Allt för många människor som har jobbat ideellt i många år har tröttnat på hur det fungerar i Örebo län, och är på väg att lämna partiet för gott.

Är det fler personer som är på väg att lämna partiet?

– Det är det definitivt, säger Tobias Kuru.

Fakta:

Partistyrelsen efter Sverigedemokraterna Nora-Lindesbergs extrainsatta årsmöte den 2014-04-12:

Till ordförande valdes Per Söderlund.

Till vice ordförande valdes Mats Seijboldt.

Till sekreterare valdes Virosa Viberg.

Andreas Funk, Jan Marne och Andreas Widlund valdes att ersätta de vakanta platserna efter Tommy Söderqivst, Inger Karlsson och Sven-Ove Karlsson.

Kenneth Danielsson valdes att ersätta Mats Seijboldt som suppleant.

Egil Hasson valdes att ersätta Andreas Widlund i valberedningen.

Den nya styrelsen:

Per Söderlund, ordförande

Mats Seijboldt, vice ordförande

Magnus Ingwall, ledamot

Thord Durnell, ledamot

Pamela Hopkins, ledamot

Andreas Funk, ledamot

Andreas Widlund, ledamot

Jan Marne, ledamot

Michael Karlsson, ledamot

Kenneth Danielsson, suppleant

Virosa Viberg, suppleant

Anders Rapp, suppleant

Partistyrelsen i Lindesbergs kommun innan avhoppen

Ordförande: Tobias Kuru

Vice Ordförande: Tommy Söderqvist

Kassör: Mats Seijboldt

Sekreterare: Per Söderlund

Till styrelseledamöter valdes:

Inger Karlsson

Ove Karlsson

Tord Durnell

Per Söderlund

Mickael Karlsson

Pamela Hopkins

Magnus Ingwall

Till styrelsesuppleanter valdes:

1. Mats Seijboldt

2. Virosa Viberg

3. Anders Rapp

Till revisorsuppleant valdes Laszlo Petrovics

Till revisorer valdes Daniel Spiik samt Anina Laroma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

tvärsnytt val

Mer i ämnet