Gustav Fridolin (MP) besökte Alléskolan en dryg vecka efter upploppet. Foto: TT/SVT

Fridolins budskap: ”Gängen ska bort från gatan”

Uppdaterad
Publicerad

En dryg vecka efter upploppet i Hallsberg besöktes Alléskolan av utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Och hans budskap var tydligt – gängen ska bort från gatan.

Det är nu över en vecka sedan upploppet vid Alléskolan, då polis utsattes för stenkastning. Alla lektioner ställdes in, och elever och lärare uppmanades att hålla sig inomhus.

– Det är olyckligt att det händer, men skolan hanterade det på ett jättebra sätt, säger Ronny Larsson (S), ordförande för Sydnärkes utbildningsförbund.

SVT Play: Se inslaget om ministerbesöket

När utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) besökte skolan under onsdagen var upploppet och elevernas studiero ett självklart samtalsämne.

– Det är fruktansvärt. Det ska inte få hända på svenska skolor. Skolan ska vara trygg och därför är det bra att polisen handlade så resolut och grep personer, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Koppling till Bandidos

11 personer greps i samband med oroligheterna. Sex personer häktades senare på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp och försök till grov misshandel, varav en har varit medlem i ett kriminellt nätverk med koppling till Bandidos.

Hur ska man komma till rätta med problematiken?

– Dels behöver vi straff som är tydliga och som innebär att vi har möjlighet att plocka bort de vuxna som ofta leder den här typen av gäng från gatan, säger Gustav Fridolin (MP).

– Dels behöver vi arbeta förebyggande och där är skolan viktig som kan bygga andra framtidsbilder än de som kriminella sätter upp för ungdomar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPP I HALLSBERG

Mer i ämnet