Foto: SVT

Allard splittrar Vänsterpartiet – Facebooktråd spårade ur

Uppdaterad
Publicerad

Det var efter att Markus Allard, ung vänsters ordförande i Örebro län, uttryckte sitt stöd för den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten, som Vänsterpartiet ville att han skulle lämna sina politiska uppdrag. Allard åsikter stämde inte överens med Vänsterpartiets värderingar centralt. Men Allard själv ville inte sluta och därför valde partiet att suspendera honom och startade ett uteslutningsärende.

Via ett inlägg på partiets Facebooksida skrev partiet ”I sociala medier pågår det en debatt om varför Allard uppmanats lämna partiet. Det finns de som försöker göra gällande att det är på grund av att han ”lajkat” Revolutionära frontens sida på facebook. Det är inte sant överhuvudtaget. Man kan ”lajka” sidor som inte alls gillar, exempelvis för att få information. Uteslutningsärendet beror på att Allard i en intervju har uttalat stöd för Revolutionära fronten och försvarat våld som politisk metod, vilket strider mot Vänsterpartiets värderingar”.

Hundratals kommentarer

Inlägget besvarades med hundratals kommentarer. Men nu är inlägget på Facebooksidan borttaget.

Turbulensen i Vänsterpartiet

– Problemet blev att det var för mycket kränkningar i tråden, helt enkelt. Tråden spårade ur och vi är ansvariga för allt innehåll, även kommentarerna. Det blev inte hållbart, säger Tommy Gabrielsson, pressektreterare för Vänsterpartiet till Tvärsnytt.

I tråden, som Tvärsnytt hann skriva ut innan den raderades, var det många som sa att de skulle lämna partiet, aldrig rösta på dem igen och menade att partiet agerade ryggradslöst och fegt mot Allard.

”Inte hållbart”

På sociala medier har det, efter att ni raderat tråden, pratats om att ni tystar ner och inte kan ta kritik från partimedlemmar. Vad säger ni om det?

– Det handlar inte alls om det. Så länge man för en konstruktiv diskussion är det inga problem, men det här var som sagt inte hållbart. Folk utifrån gick in och försökte trigga igång diskussionen, säger Tommy Gabrielsson.

Att det blir såhär, är det något som har hänt förut?

– Nej, det hör inte till vanligheterna, det kan jag inte säga, säger Tommy Gabrielsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen i Vänsterpartiet

Mer i ämnet