Mussie Ephrem Foto: SVT

V-politiker: ”Bra man uttrycker åsikter”

Uppdaterad
Publicerad

Mussie Ephrem från Örebro, med i Vänsterpartiets partistyrelse, är i dag kritisk till hur partiet agerat i frågan gällande Markus Allard.

– Min livsfilosofi är ganska enkel. Man måste kunna uttömma alla andra möjligheter, innan man suspenderar och utesluter någon, säger han till Tvärsnytt.

Det var i förra veckan, i en intervju med Tvärsnytt, som Markus Allard uttryckte sitt stöd för den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten. Han menade att de skyddade honom mot meningsmotståndare, långt mer än polisen nånsin gjort. Något som skapat debatt och nu också splittringar inom partiet.

Turbulensen i Vänsterpartiet

”Inte för politiskt korrekt”

Vänsterpartiet har bett Markus Allard att avgå. Men han vägrar lämna och har nu blivit ett uteslutningsärende. Just nu är han suspenderad, och får alltså inte representera partiet i kommunen. I december beslutas det om han blir utesluten eller inte. Mussie Ephrem (V) från Örebro, som sitter i partistyrelsen, riktar nu skarp kritik mot sitt eget parti.

– Både som demokrat, statsvetare och vänsterpartist tycker jag att det är bra att man uttrycker sina åsikter, vad det än är. I en demokrati måste alla människor få uttrycka sin åsikt, det är viktigt att politiken inte blir för politiskt korrekt, säger Mussie Ephrem (V).

Han menar att man i dag är så rädd för medierna och deras rubriker.

– Man agerar så snabbt att det ibland blir fel, säger han.

Vill bemöta i debatt

Däremot förkastar han de åsikter som Markus Allard framför gällande Revolutionära fronten.

– Men jag bemöter honom helst i en debatt, säger han.

Markus Allard å sin sida, står fast vid sitt stöd till Revolutionära fronten. Men hans suspendering och eventulla uteslutning beror inte på hans stöd till Revolutionära fronten, menar han.

– Det beror inte ett skit på en ”like” på facebook. Det här är en politisk konflikt inom partiet, mellan Ung Vänster och Vänsterpartiet Örebro. De har motarbetat oss från start, säger han till Tvärsnytt.

– Det får ju stå för honom i så fall. Det är ju skrattretande. Vi vill gärna ha en god relation till Ung Vänster men det måste bygga på respekt för partiets stadgar och partiprogram, säger Hans Holberg, ordförande i Vänsterpartiet i Örebro kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen i Vänsterpartiet

Mer i ämnet