Foto: Adam Ihse/TT

690 turistmiljoner kan falla bort i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Från mitten av mars fram till och med midsommar riskerar 36 miljarder kronor från utländsk turismkonsumtion falla bort i Sverige. I Östergötland kan siffran landa på 690 miljoner kronor som riskerar falla bort, enligt Stockholmska handelskammaren.

På grund av coronapandemin har resandet i stort sett stannat av helt. Det innebär att all konsumtion av turister faller bort –något som kan ge stora konsekvenser för besöksnäringen. Visit Östergötland säger att de själva ännu inte fått några sådana siffror. Men bekräftar att det finns en oro.

– Självklart kan man inte resa mellan länder som tidigare och det är klart att det påverkar. Men högsäsongen för utländska turister i Östergötland börjar egentligen i juli och står, enligt beräkningar, bara för tio procent av turismen i länet, säger Hanna Nord som är strateg vid Visitöstergötland.

”Mycket är avbokat”

Enligt henne är det mycket som är osäkert just nu när det kommer till sommaren för besöksnäringen i Östergötland.

– Det kan bli så att toppen förskjuts eller att det inte blir någon topp alls i år, det vore tråkigt. Men folk i branschen säger att till exempel flera tyska bussgrupper inte är avbokade än. Mycket är avbokat, men inte allt, säger Hanna Nord.

Enligt Stockholms handelskammare kan Gotlands län gå miste om 250 miljoner kronor i konsumtion av utländska turister.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs att Östergötland riskerade förlora 15 miljoner kronor och Gotland  42 miljoner kronor. De siffrorna gällde förlorad konsumtion per 10 000 invånare i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.