Linköpings tingsrätt Foto: Tobias Holmqvist/SVT

16-åring dömd för många brott – överföll kvinnlig vårdare på behandlingshem

Publicerad

En 16-årig pojke döms skyldig till inte mindre än sju brott – rån, bedrägeri, sexuellt ofredande, misshandel, olaga hot, hot mot tjänsteman och övergrepp i rättssak – av Linköpings tingsrätt.

Det var den 20 april i år som 16-åringen begick alla brotten när han var intagen på ett Sis-behandlingshem i Linköpings kommun. Brottsoffret var en kvinnlig vårdare.

Vårdaren skulle ta med 16-åringen på en längre kvällspromenad utanför behandlingshemmets område. Hon tog då med sig sin privata mobiltelefon, eftersom larmtelefonen inte fungerade utanför området.

Linköping

Tog stryptag på vårdaren

Under promenaden tog 16-åringen plötsligt stryptag på vårdaren och tog hennes telefon. Under hot tvingades hon sedan låsa upp den och han förde sedan över 2000 kronor till sitt eget konto.

Hon tvingades också köpa en biljett så att 16-åringen kunde ta tåget till Linköping. Han ska också ha tagit henne på brösten och i underlivet.

16-åringen menar att ingenting av detta har hänt och att vårdaren givit honom bank-ID-koden och köpt biljetten frivilligt. Han nekar också till alla hot och att ha ofredat vårdaren sexuellt.

16-åringen döms till ungdomsvård och att betala ett skadestånd på 32 000 kronor till den kvinnliga vårdaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet