Foto: Niklas Luks

16 års fängelse för mordet i Boxholm

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-åring som stått åtalad för mordet på en 44-årig man i Boxholm dömdes i dag till 16 års fängelse.

Han döms för mord, misshandel, grov misshandel, olaga hot och våld mot tjänsteman.

Kammaråklagare Marianne Staaf  yrkade på livstids fängelse, men Linköpings tingsrätt anser inte att omständigheterna är sådana att 22-åringen ska dömas till livstids fängelse.

Nekar till brott

Utgångspunkten vid bestämmande av ett tidsbestämt straff för mord är en strafftid på fjorton år, står det i domen.

”En omständighet i målet som utgör skäl att frångå den längden är att (22-åringen) har utnyttjat (44-åringens) skyddslösa ställning genom att angripa denne när han låg och sov och var helt oförmögen att försvara sig”, skriver tingsrätten.

22-åringen nekar till brott och advokat Hans Orrenius har tidigare sagt till Östnytt att domen kommer att överklagas.

Skar av huvudet

Det var i början av maj som den 44-årige mannen mördades i en lägenhet i Boxholm genom ett stort antal knivhugg. Efter att halspulsådern skurits av blev han stucken och skuren i bålen med ett tjugotal stick.

Dessförinnan hade 44-åringen oskadliggjorts genom bland annat slag mot huvudet med ett tillhygge.

Efter mordet separerades den dödes huvud från kroppen, något som enligt rättsläkaren kräver betydande kroppskrafter och flera redskap.

Huvudet anträffades i en plastsäck i den aktuella lägenheten tillsammans med bland annat fyra knivar och en mindre köttyxa.

Våldsbenägen

Vad gäller motiv till dådet skriver tingsrätten: ”Om (22-åringens) person har framkommit att han är mycket lättkränkt, impulsiv och våldsbenägen och det framstår inte som orimligt att hans handlande kan ha utlösts av att något som hänt mellan (44-åringen) och honom under kvällen.”

Rätten slog redan i augusti fast att 22-åringen var skyldig till dådet, men beslutade att han skulle genomgå en rättspykiatrisk undersökning. Denna visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

22-åringen, som förekommer under åtta avsnitt i belastningsregistret, har tidigare dömts för två rån, grov misshandel och ringa narkotikabrott.

Enligt dagens dom, med 16 års fängelse som påföljd, ska han även betala skadestånd på sammanlagt cirka 240 000 kronor till ett flertal målsäganden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer