Foto: Mimmi Moberg/SVT

27 patienter vårdas fortfarande för covid-19 i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Restriktionerna är borta och covid-19 klassas inte längre som en samhällsfarlig sjukdom. Men sjukdomen gör fortfarande avtryck inom vården. Nu vårdas 27 patienter i Östergötland med infektionen. 

Sedan början av april har trenden varit tydlig i Östergötland – allt färre behöver vård för covid-19. Den 7 april vårdades totalt 46 patienter med infektionen i hela Östergötland, varav 3 inom iva. Sedan dess har antalet patienter minskat successivt. Idag den 25 april vårdas 27 patienter på länets sjukhus – varav ingen behöver iva-vård.

Foto: Region Östergötland
Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Vi har fortfarande patienter som kommer in på grund av covid-19, men det är företrädesvis personer som har nedsatt immunförsvar, är äldre eller som är ovaccinerade. De tre grupperna kan fortfarande få allvarligare sjukdom, säger Britt Åkerlind som är smittskyddsläkare vid Region Östergötland.

”Trögt i vaccinationsspåret”

I Östergötland har nu totalt 356 967 östgötar tagit två doser av vaccinet mot covid-19. 261 291 har tagit den tredje dosen. Det är fortsatt i de yngre åldersgrupperna som vaccintäckningen är lägre.

– Det är förståeligt att de som är yngre är mindre benägna att vaccinera sig. De känner sig unga och starka, men även de kan bli allvarligt sjuka. Covid-19 är oförutsägbar på det sättet, så det bästa man kan göra är att acceptera erbjudanden om de här tre doserna, säger Britt Åkerlind.

Ny topp i maj

Folkhälsomyndigheten gick under dagen ut med att de tror på en ny smittopp i mitten av maj.

– Vi har inte sett den ännu, men med tanke på att det nu går ganska trögt i vaccinationsspåret måste vi vara beredda. Det är många som fortfarande inte tagit sin första dos och flera som gått länge utan påfyllnadsdosen, säger Britt Åkerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet