Foto: Polisens förundersökning

28-årig man åtalas efter hot mot Linköpings universitet

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2019 utrymdes Linköpings universitet efter att hot framförts på affischer på skolan. Nu åtalas en 28-årig man för händelsen.

Enligt åtalet laddade mannen, som är hemmahörande i Jönköpings län, upp flera filmer på sociala medier och satte upp en stor mängd affischer på universitetsområdet i Linköping.

Hotfull film i bevisningen

Bland annat visade mannen upp en film på vad som såg ut som ett automatgevär, en militär vapenväska och ett paket samtidigt som han på engelska sade:

Linköping

”Klädd på det sättet ser jag ut som någon som är på väg att döda en massa människor, jag ska ska göra det på en skola, jag ska komma till en skola och se ut som jag ska spränga någon, som att jag har en bomb i den här” och sedan visat en kartong.

Åtalas för flera brott

Enligt åtalet har han lagt upp flera filmer från universitetsområdet och affischerat på området med hänvisning till bland annat ”Clown World”.

Nu åtalas mannen för flera brott. Det handlar om grovt olaga hot, grovt falskt larm och brott mot ordningslagen.

I förhör har mannen erkänt olovlig affischering, men nekar i övrigt till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet