• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Striden om vägen har intagit riksdagshuset. Foto: Foto: Karin Fallenius

500 bostäder planeras vid omstridd väg

Uppdaterad
Publicerad

500 bostäder av olika sorter på en fastighet väster om Söderköpings tätort planeras av företaget Billbäcks. En stor satsning för Söderköping men också på en plats dit Trafikverket vill ta bort vägen från allmänt underhåll.

Planerna innehåller både villor, radhus och flerbostadshus. Och de gör att byalaget längs väg 801 nu vädrar morgonluft. I fyra år har man argumenterat emot Trafikverkets förslag att ta bort den fem kilometer långa väg 801 från allmänt underhåll. Istället är tanken att byalaget måste ta ansvar för skötseln.

– Det här är en win-win-situation. Det behövs bostäder i Söderköping och i och med det om det här byggs kommer trafiken här att öka ytterligare och då kan inte Trafikverket gå vidare med att dra in vägen. Det är inte ekonomsikt försvarbart, säger Ingegerd Edman byalagets ordförande.

Företaget Billbäcks som äger marken sen i december förra året känner väl till konflikten runt vägen.

– Det här kanske hjälper till så man får behålla vägen i statlig regi. Området blir såklart mindre attraktivt om vägen dras in, säger vd Claerens Jakobsen.

Trafikverket menar att vägen inte behövs

Indragningen av väg 801 är en del av det stora vägprojektet förbifart Söderköping, där Trafikverket anser att väg 801 inte längre behövs i statlig regi när den ny förbifarten står klar 2028. Här kommenterar Trafikverket byggplanerna.

En ansökan om planbesked har kommit in till Söderköpings kommun vilket är det allra första steget i en eventuell byggprocess.

Kommunen entusiastisk

– Jag tycker att det är stort och positivt. Det är bra med inflyttning till Söderköping, säger Börje Natanaelsson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Hur tror du bostadsplanerna påverkar beslutet att dra in väg 801?

–Jag vet inte. Jag tycker det är lustigt att dra in en väg.

Ur ansökan om planbesked med bostadsområdet inringat till vänster. Foto: Söderköpings kommuns diarie

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet