Foto: TT/ Berit Roald

80 procent påverkades negativt av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 80 procent av ungdomarna i Östergötland uppger att de påverkats negativt av pandemin 2021 – det är en högre andel än året innan. Detta framgår i en enkät från Region Östergötland.

Samtidigt tycker 52 procent av ungdomarna i Östergötland att pandemin medfört positiva saker, vilket är betydligt fler än 2020, då bara 35 procent svarade samma sak.

– Vi kan konstatera att ungdomarna nu har levt längre med pandemin och har sett fler konsekvenser av den, både negativa och positiva, jämfört med 2020, säger Hanna Henriksson som är samordnare för enkäten i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Oro, nedstämdhet och ensamhet

Konsekvenser av pandemin handlar enligt ungdomarna framför allt om psykisk påverkan och mindre sociala kontakter. De har bland annat känt sig nedstämda, oroliga, uttråkade och ensamma under pandemin. De negativa känslorna har varit vanligare hos tjejer.

– Ungdomarnas beskrivningar stämmer väl överens med de tidstrender vi ser i enkäten med ökad psykisk ohälsa bland framförallt unga tjejer. Vi ser att både oro och nedstämdhet har ökat mer markant bland tjejer under 2020-21 jämfört med tidigare år. Så kanske kan den senaste tidens snabba ökning av psykisk ohälsa bland unga tjejer delvis vara en effekt av pandemin, säger Hanna Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet