Foto: SVT/ Johan Nilsson TT

99 läkare i Östergötland jobbade mer övertid än tillåtet

Uppdaterad
Publicerad

Läkarna i Östergötland finns med bland dem som jobbar mest övertid i landet. Regionerna i Stockholm, Göteborg, Västerbotten och Östergötland ligger i topp. Förra året jobbade 99 läkare i Östergötland mer övertid än tillåtna 200 timmar. Det ska jämföras med exempelvis Skåne där 13 läkare jobbade så mycket övertid.

Arbetstidslagen tillåter inte att läkare jobbar mer än 200 timmar övertid per år. Ändå är det många läkare som jobbar så mycket – och en del jobbar betydligt mer.

Den läkare som arbetade mest övertid i Östergötland förra året hade 464 timmar övertid. Det motsvarar ungefär 2,5 månaders heltidsarbete – extra.

Så här mycket övertid jobbade läkarna i Östergötland Foto: SVT Nyhetsgrafik

”Man måste träna för att bli duktig”

– I många fall är det en frivillighet. Man kanske är ensamstående eller man är intresserad av att fördjupa sin kompetens. För det är så utvecklingen för läkarna ser ut. Man måste träna för att bli riktigt duktig, säger Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland.

I Region Östergötland jobbade 99 läkare mer än 200 timmar i övertid under förra året. Fem läkare jobbade mer än 400 timmars övertid. Verksamhetschefer som ingick i övertidsrapporteringen är borträknade.

– När vi tittar på några år tillbaka har det legat ungefär där. Det är 4,5-5 procent av läkarna som jobbar så mycket överitd, säger Zilla Jonsson.

Östergötland ligger högt om man jämför med andra regioner i Sverige. Bara sex av regionerna har fler än 50 läkare som har jobbat mer än tillåtna 200 timmars övertid.

Här är regionerna där flest läkare jobbar över Foto: SVT Nyhetsgrafik

”Inte svart eller vitt”

Bara storstadsregionerna Stockholms län och Västra Götaland samt Västerbotten har fler läkare som har jobbat övertid så mycket än Östergötland.

– Vissa kliniker har det tufft med bemanningen, medan andra är så specialiserade att man behöver hjälpas åt på ett fåtal personer som har den kompetensen. Många av våra läkare är också i sin karriär där man vill bli superduktig specialist och då kräver det att man jobbar mycket. Det här är inte enkelt att säga svart och vitt. Det handlar om att ha dialog mellan chef och medarbetare så att medarbetaren inte far illa av att jobba, säger Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland.

Hör mer av hennes kommentarer i videon här ovanför.

Så här ser motsvarande siffror ut för Region Gotland:

Så här mycket övertid jobbade läkarna på Gotland Foto: SVT Nyhetsgrafik

Här jobbar läkarna mest övertid

Så här många läkare jobbade mer än tillåtna 200 timmar övertid under 2019 i regionerna:

Stockholm: 217

Västra Götaland: 211

Västerbotten: 104

Östergötland: 99

Örebro: 81

Norrbotten: 53

Gävleborg: 50

Värmland: 46

Jönköping: 44

Västernorrland: 43

Kronoberg: 40

Uppsala: 39

Dalarna: 33

Sörmland: 32

Kalmar: 28

Skåne: 13

Blekinge: 13

Halland: 11

Jämtland/Härjedalen: 6

Gotland: 5

Västmanland: Kunde inte lämna ut uppgifter

Så gjorde vi:

SVT Nyheter frågade de 21 regionerna hur många läkare som arbetade mer än 200 övertidstimmar och mer än 400 övertidstimmar under 2019. Vi frågade också hur många timmar övertid den läkare som hade jobbat mest hade. Det vi har efterfrågat är all arbetad tid utöver ordinarie arbetstid reducerat med uttagen kompledighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.