Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Får vi inte svar på varför läkarna jobbar så mycket övertid går vi vidare till Arbetsmiljöverket och anmäler det här”, säger Carin Larnert Hansson, ordförande för Östergötlands läkarförening. Foto: Privat

Östergötlands läkarförening överväger anmälan till Arbetsmiljöinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Läkarföreningen i Östergötland har tröttnat. Flera kliniker har inte motiverat varför deras läkare jobbade mer än 200 timmar i övertid under 2019. – Om vi inte får svar nu går vi vidare till Arbetsmiljöverket, säger Carin Larnert Hansson, ordförande för Östergötlands läkarförening.

För tio år sedan tvingades regionerna betala miljonbelopp i skadestånd till läkarföreningarna om läkarna arbetade för mycket övertid.

Region Gotland betalade exempelvis ut nästan en halv miljon kronor till Gotlands läkarförening under 2011, enligt en artikel i Läkartidningen. Region Östergötland betalade 2010 ut  3,5 miljoner kronor till Östergötlands läkarförening av samma skäl.

Vill inte ha lokalt avtal

Nu behöver regionerna inte längre betala skadestånd – men det finns lokala avtal där man kommer överens om det.

– Vi har försökt få till ett skriftligt avtal med en avgift, men Region Östergötland har inte velat ha det utan säger att ”vi ska sköta det här”, säger Carin Larnert Hansson som är ordförande i Östergötlands läkarförening.

Östergötland ligger bland de högsta

Ändå är Region Östergötland en av de regioner där flest läkare arbetar mer än tillåtna 200 övertidstimmar per år, enligt den statistik som regionerna själva har lämnat ut till SVT Nyheter.

– Vi har skrivit och bett att få en skriftlig motivering för alla läkare som jobbar mer än 200 timmar, men vissa verksamhetschefer har inte svarat under hela 2019, trots att vi följer upp det här och ställer frågor varje kvartal, säger Carin Larnert Hansson.

”Vi kommer anmäla”

Och nu har läkarföreningen tröttnat.

– Vi skickade nyligen ett mejl till Regionen och meddelade att vi kommer att anmäla det här till Arbetsmiljöverket om vi inte får svar nu. För då missköter Regionen det här och tar inte ansvar. Jag tycker det är nonchalant att inte ens svara, säger Carin Larnert Hansson till SVT Nyheter Öst.

Så här mycket jobbade läkare i Östergötland och på Gotland:

Visa

Region Östergötland:

99 läkare jobbade över 200 timmar under 2019.

5 läkare jobbade över 400 timmar under 2019.

Den läkare som jobbade mest övertid jobbade 464 timmar övertid under 2019.

Verksamhetschefer har räknats bort ut statistiken.

Region Gotland:

5 läkare jobbade över 200 timmar under 2019.

1 läkare jobbade över 400 timmar under 2019.

Den läkare som jobbade mest övertid jobbade 480 timmar övertid under 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer