Foto: SVT/ Måns Båth

Åklagaren ville ha Esmeraldas mamma häktad – fick nej av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I fredags skickade kammaråklagare Anna Lander in en framställan till Göta hovrätt om att mamman i det uppmärksammade Esmeralda-fallet skulle häktas. Hovrätten meddelade idag att man avslår åklagarens begäran.

Norrköpings tingsrätt dömde mamman som skyldig till grovt vållande till annans död och fängelse i 1 år och 9 månader. Åklagare Lander har överklagat tingsrättsdomen och vill ha mamman dömd för i första hand mord och skriver i häktningsframställan:

”För brottet mord är det inte föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år och det är inte uppenbart att skäl till häktning saknas. Det finns också en risk för att den misstänkte avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.”

Hovrätter skriver i sitt beslut:

”Tingsrätten har frikänt NN från ansvar för mord på grund av att åklagaren inte ansågs fullt ut ha bevisat den påstådda gärningen. Hovrätten har inte hållit huvudförhandling. Någon ny utredning har inte tillkommit. I en sådan situation är det normalt inte möjligt att besluta om häktning. Det saknas skäl för att i detta fall göra avsteg från den principen. Åklagarens begäran ska därför avslås.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Esmeralda från Norrköping blev bara tre år gammal. Foto: Privat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring död i Norrköping

Mer i ämnet