Foto: SVT

Åklagaren yrkar på livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Sista dagen av rättegången om dubbelmordet i Ljungsbro och idag slutpläderade åklagaren.

– Att slå ett barn när han är tejpad och inte kan försvara sig. Även om man tar förmildrande omständigheter och straffrabatt i beaktande så finns inget annat straffvärde än livstids fängelse, säger kammaråklagare Kajsa Malmström. 

Åklagaren höll sin slutplädering inför en full rättssal. Gärningsmannen, klädd i svart sportoverall, tittade aldrig upp från bordet och åhörare grät när åklagaren beskrev den 15-åriga pojkens sista timme i livet.

– Det råder inget tvivel om att det är 34-åringen som dödat de här personerna. Därför ska jag prata mer om uppsåt och gärningsmannens psykiska störning, säger kammaråklagare Kajsa Malmström.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Vittnesmålen

Åklagaren berättade om de många detaljerade vittnesmål som lämnats, främst det som den överlevande 14-åriga pojken berättat.

– Gärningsmannen säger att han känt sig paranoid och förföljd, men det finns inget som tyder på att han känt sig hotad eller förföljd av pojkarna, säger Kajsa Malmström.

Hon säger vidare:

– Det finns inget som talar för att han inte ska ha haft uppsåt i någon av händelseförloppet av kidnappningen av pojkarna, inbrottet i villan eller de slutliga morden.

15-åringens sista promenad

Den överlevande 14-årige pojken har beskrivit hur deras sista promenad långsamt övergår till en mardröm. 14-åringen beskriver den andra pojken som så rädd att han inte ens kan prata.

I det tejpade tillståndet blir han indragen i en källare och måste ha hört familjens skrik på övervåningen.

14-åringen beskriver att han sliter sig loss och att gärningsmannen drar med sig den förblindade pojken, som knappt kan andas, ut på gångvägen.

– Antingen drar 34-åringen med sig pojken genom att slå honom på benen med kopparröret eller så försöker han fly och blir då slagen. Det vet vi inte. Det enda vi vet är att barnet blir slagen medan han är i livet och att han sannolikt är väldigt rädd, säger Kajsa Malmström.

Det handlar om riktade slag mot den tejpade pojkens huvudet. 34-åringen slutar inte förrän han blir störd av paret som försöker hjälpa pojken. Då vänder han sig om och slår kvinnan med järnröret, också i huvudet.

– Det som är talande här är att han inte slutar förrän han är övermannad. Då är han lugn.

– Han har haft uppsåt, han vet vad han gjort. Och han ser vad som händer runt omkring honom, hela handlingen runt mordet har varit i en hög uppsåtlig grad och uppsåtet har varit att döda de här personerna, pläderar Kajsa Malmström.

Inbrottet i villan

Åklagaren menar att mannen tagit tag i pojkarna och att hans aggression gradvis stegrats. Han har tejpat pojkarna och sedan tagit sig in i en villa. Alla dessa handlingar talar för att det är en person i kontroll och som har kontroll över sina handlingar.

Det är därför tal om uppsåtliga gärningar.

– Han binder pojkarna och tar sig in i huset och när han hör röster från övervåningen så flyr han inte som en förföljd person kanske skulle göra, istället springer han upp och attackerar familjen på övervåningen. Han har i förhör beskrivit att han ”slår oskyliga människor”, säger Kajsa Malmström.

”Han har inte blivit tjuvdrogad”

Rättsmedicinalverket har kommit fram till att gärningsmannen led av en drogutlöst psykos under mordet och då kan det bli tal om vård enligt undantagsregeln.

– Det som man kan undra är om gärningsmannen själv har vållat det rus som sedan leder till att han begår brottet.

Gärningsmannen är dömd till en rad våldsbrott tidigare. Åklagaren menar att händelserna därför inte isolerade eller frångår mannens karaktär.

– Vi vet att han inte blivit tjuvdrogad, men det är inte bevisat om han tagit MDPV eller inte, säger Kajsa Malmström.

Om mannen tagit MDPV så har han gjort det trots att han erfarenhet av drogen, förklarar åklagaren:

– Det är ett självförvållat rus och han kunde förvänta sig att få en effekt av ett våldsamt slag.

Det är bevisat att den misstänkta 34-åringen brukat cannabis och någon form av vätska, troligen metanol. Enligt rättsmedicinalverket hade han kunnat ha 0,9 promille om han förbränt allt.

– Han blir aggresiv när han dricker och har själv berättat att han har dåliga erfarenheter av att blanda droger, säger Kajsa Malmström.

Inga förmildande omständigheter

Den åtalade 34-åringen berättar att han trots att han mår allt sämre väljer att fortsätta missbruka cannabis och alkohol.

– Eftersom han är påverkad av ett självförvållat rus ska han inte få tillgodo av någon förmildrande omständighet.

Rättspraxisfall från 2012 har använts för att visa på när undantagsregel kan vara tillämpningsbar.

–Man och kvinna tittar på skräckfilm och båda somnar. Kvinnan väcker mannen som befinner sig i en drogutlöst psykos och attackerar henne med ett samurajsvärd och hon får väldigt allvarliga skador.

– Det är en avvikande reaktion. 34-åringens reaktion är inte avvikande, det talar tidigare domar för. Därför kan inget annat straff bli aktuellt än livstids fängelse, avslutar åklagaren.

Straffvärde på 14 år

Normalpåföljden för mord är 14 års fängelse. Det slogs fast när en man stack ihjäl en kvinna med bajonett framför deras barn.

Åklagaren beskriver mordet på pojken och den kvinna som rusade till undsättning och försöker hejda mannen från att slå pojken:

– Hon får motta ett slag och ringer då SOS. Hon blir sedan attackerad igen och dör under samtalet till räddningstjänsten. Här finns inga förmildrande omständigheter. Det här är ingen ögonblicks handling utan ett ganska utdraget förlopp, säger Kajsa Malmström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Mer i ämnet