Foto: SVT/TT Nyhetsbyrå

Bodström: ”Frikänn 34-åringen från mordmisstankarna”

Uppdaterad
Publicerad

Drogen MDPV var central när advokat Thomas Bodström höll sin slutplädering. Han menar att den misstänkta gärningsmannen inte haft uppsåt och att han var psykiskt störd både vid mordtillfället och nu.
– Han har samma rättssäkerhet hur mycket vi än värnar om de människor som drabbats, säger advokat Thomas Bodström.

– Det rådde en explosion i huvudet på honom.

Så inledde Thomas Bodström sin slutplädering i Linköpings tingsrätt.

Han menar att man måste utgå från att gärningsmannen kan ha tagit MDPV – en drog som han inte haft lång erfarenhet av och vars effekter blev tydliga först på mordnatten.

– Vi hörde av ett vittne som sett honom få ett vitt pulver vid badhuset. Det tycks helt ha glömts bort, säger advokaten.

Trodde sig vara förföljd

Effekterna ska dels ha visat sig i den överlevande 14-åringens historia: att 34-åringen redan då känt sig förföljd och trott sig vara misstänkt för mord. Det kan inte uteslutas att han trodde sig vara jagad av djur, enligt advokaten.

Även 34-åringens reaktion hos polisen talar för att han inte förstår vad som hänt.

– Man vill försöka göra honom till en frisk människa. Det är inte så enkelt. Han är inget friskt monster. Man kan inte koppla ifrån gärningarna med det tillstånd han var i, säger Thomas Bodström.

Uppsåt saknas

Frågan är om 34-åringen haft insikt om den här effekten av sitt missbruk. Det finns omständigheter som talar både för och mot att han ska ha varit påverkad av MDPV.

– Det här är inte så som han agerat tidigare, säger Thomas Bodström.

Det finns ingen rationell förklaring till 34-åringens beteende, menar han. Han avvärjer inte något hot och kan inte göra gällande något nödvärn.

– Man kan inte utesluta att han inte har förmåga att förstå innebörden av sitt eget handlade. Och finns det ett enda rimligt tvivel så kan han inte dömas, säger Thomas Bodström.

Han tillägger:

– Även om det i vissa fall funnits ett rationellt tillvägagångssätt så kan man inte döma honom eftersom det inte finns ett uppsåtligt brott.

Kan frias från mord

I slutdelen av sin plädering bestrider Thomas Bodström rubriceringarna mord och mordförsök, med motiveringen att uppsåt saknats.

Han menar vidare att mannen heller inte kan dömas för vållande till annans död eftersom åklagaren inte tagit upp det i sin gärningsbeskrivning:

– Han ska dömas för andra brott, men alltså inte för varken mord eller vållande eftersom han inte kan åtala sig själv, säger Thomas Bodström.

Han menar att 34-åringen led av en psykisk störning vid tiden för brottet och att han fortfarande gör det.

– Det är en förmildrande omständighet. Två människor har fått sätta livet till och inget blir bättre av att vi inte gör en rättvis bedömning. Det är just i sådana här mål som man låter känslorna påverka eller glömmer moment under rättegången, säger Thomas Bodström.

Inget mordförsök

Advokaten går närmare in på det som åklagaren menar är mordförsök på kvinnans särbo.

– Här har åklagaren ett stort problem med med förloppet. Det saknas en minut. Han har fått ett slag i huvudet. Men vi vet inte om det är med kopparröret eller annat och vi kan konstatera att det inte är så allvarligt. Det är inte objektivt sett så att han utsatts för ett mordförsök, säger Thomas Bodström.

Här handlar det istället om fysiska skador och en misshandel, enligt advokaten.

– Han hyser inget agg mot människorna.

Man har kommit fram till att 34-åringen haft en nedsatt förmåga att förstå och att det under natten sker en gradvis försämring, vilket den överlevande 14-åringen beskriver.

Var psykiskt störd

Advokaten beskriver att mannen spretat i sina utsagor under hela utredningen. 34-åringen har enligt Bodström gett över tusen kommentarer i förundersökningen och det är många gånger som han har svarat fel, tagit om, hittat på eller bekänt andra saker.

– Det kan mycket väl vara så att han har fragmentariska minnen. Att polisen berättat att han använt ett tillhygge när han slog kan ha lett till att han kommer ihåg att han använt ett järnrör.

– I vittnesmål igår säger representanter från rättsmedicin att man kan inte utesluta att 34-åringen lider av en allvarlig psykisk störning. Även om det nu skulle vara självförvållat, säger Thomas Bodström.

Samurajattacken

Bodström tar precis som åklagaren upp fallet med samurajattacken, där en man som högg besinningslöst mot sin flickvän friades från mordmisstanken eftersom rätten bedömde att händelsen inte täcktes av uppsåt.

– Man konstaterade att mannen inte var kontaktbar. Det fanns inget uppsåt till att hans flickvän skulle dö och det är precis likadant här, säger Thomas Bodström.

Samurajmannen hade också ett alkohol-, hasch- och amfetaminmissbruk och hade haft beteendeförändringar vid tidigare tillfällen.

– Men vi vet inte om det är drogerna som utlöst det här.

Värnar om rättssäkerheten

Försöket av utpressning mot sin tidigare flickvän, hemfridsbrott och bortförandet av pojkarna. De brotten har 34-åringen utfört och det ska han också dömas för, säger advokaten.

Han säger vidare att 34-åringen har mått fruktansvärt dåligt och att han vet vad han har gjort, men att han inte haft uppsåt.

– Hur mycket vi än lider med de offer med dem som fått livet förstört. Han har samma rättssäkerhet hur mycket vi än värnar om de människor som drabbats, säger Thomas Bodström.

Han frågade avslutningsvis den tilltalade om han hade något som han ville tillägga. Det hade inte 34-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Mer i ämnet