Chefsåklagaren på åklagarkammaren i Norrköping Torsten Angervåg vid tisdagens pressträff. Foto: TT Nyhetsbyrån

Åklagarna omorganiseras – Östergötland kan tillhöra Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren har beslutat om en översyn av antalet åklagarområden. Enligt förslaget ska sju områden bli fyra. Östergötland skulle i så fall tillhöra Syd, med huvudort i Malmö.

Det var i april som riksåklagaren beslutade om en översyn av antalet åklagarområden. Idag ingår Östergötland i åklagarområde Öst tillsammans med åklagarkamrarna i Linköping, Norrköping, Jönköping, Eskilstuna och Nyköping.

Enligt arbetsgruppens förslag är åklagarområde Öst en av de områden som ska slås ihop med andra områden. Södermanland ska ingå i åklagarområde Stockholm, Jönköping och Östergötland i Syd, med huvudort i Malmö.

– Jag har en förståelse för att det krävs färre åklagarområden än vi har idag för att vi ska vara bärkraftiga. Men jag tycker att det är viktigt att man inte splittrar och delar upp de områden vi har idag. En av våra viktigaste samarbetspartners är polisen och det vore bättre om åklagarområdena motsvarade polisregionerna, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping.

Vill se annan sammanslagning

Torsten Angervåg skulle hellre se att åklagarkamrarna i Åklagarområde Öst slogs ihop med Åklagarområde Mitt som består av åklagarkamrarna i Västerås, Uppsala och Gävle, istället för att slås ihop med Syd.

Då skulle Åklagarmyndighetens regionala indelning bättre motsvara polisens regionindelning, enligt honom.

– Från mitt subjektiva perspektiv har vi som område, med förhållandevis mellanstora eller mellansmå åklagarkammare, mer gemensamt med Mitt eller Bergslagen som har en motsvarande struktur. Jag skulle känna mig mer trygg i att bli ihopslagen med ett åklagarområde som delar mina behov eller har förståelse för de problem vi möter, som är annorlunda än vad de möter i storstäderna Stockholm, Göteborg eller Malmö, säger Torsten Angervåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.