Wiwi Heggblad från Norrköping tog upp kampen för att hennes 94-åriga mamma skulle få en plats på ett äldreboende. Foto: Ur dokumentären Hem till varje pris

”Äldre får äldreboende för sent”

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio som arbetar i äldreomsorgen tycker att äldre får flytta till äldreboende för sent. Sex av tio tycker att det här leder till att personalen inte kan ge äldre vård och omsorg av god kvalitet. Det visar Kommunals rapport som presenterades i dag.

SVT Nyheter Öst har upprepade gånger rapporterat om svårigheterna för äldre att få flytta till ett äldreboende.

I dokumentären Hem till varje pris berättade vi om Wiwi Heggblads kamp för att henns 94-åriga mamma skulle få flytta till ett äldreboende i Norrköping.

Nyligen berättade vi också att döende patienter har skrivits ut från sjukhuset och tvingats flytta under sina sista timmar i livet.

Enkät med 2 000 medlemmar

I rapporten ”Skäligt är inte gott nog – en rapport om äldres boende” presenteras resultatet av en enkät med nästan 2 000 av Kommunals medlemmar som arbetar i äldreomosrgen.

En majoritet svarar att det har blivit svårare att få plats på äldreboende under de senaste åren.

– Vi ser alldeles för låga ambitioner när det kommer till de äldre. Man utgår inte från de äldres behov utan från kommunernas budget, säger Tobias Buadin, Kommunals ordförande, i ett pressmeddelande.

Kräver att lagen ändras

Enligt Socialtjänstlagen har äldre inte rätt till ”goda levnadsvillkor ”utan bara ”skälig levnadsnivå”. Kommunal kräver att lagen ska ändras.

”Att alla har rätt till goda levnadsvillkor, istället för bara skäliga, de sista åren i livet, anstår en välfärdsstat som Sveriges”, skriver Kommunal i rapporten.

Väntar för länge med äldreboende

Kommunal anser att många kommuner väntar alltför länge innan de beviljar äldre en plats på äldreboende.

”Det är inte värdigt. Äldre bör få större inflytande över när de ska flytta in på ett boende”, skriver Kommunal i rapporten.

Eftersom många kommuner har ont om pengar anser Kommunal att statsbidragen till kommunerna ska höjas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet