Charlotte Kaviani, verksamhetschef akutmottagnignen Visby lasarett Foto: SVT/Region Gotland

Äldre undviker akuten – borde söka vård

Publicerad
På akutmottagningen i Visby upplever man att inflödet av patienter den senaste tiden har varit lägre än normalt, trots coronaepidemin.

– Jag tror att det finns många människor som sitter hemma med allvarlig sjukdom som egentligen borde söka sjukvård, säger Charlotte Kaviabni, verksamhetschef för akukttmotagningen på Visby lasarett.

Hennes gissning är att äldre människor stannar hemma på grund av risken att smittas av coronaviruset.

– Det som är anmärkningsvärt är att vi ser färre hjärtinfarkter och färre misstänkta fall av stroke. Det är patienter med potentiellt allvarliga sjukdomar som förefaller att utebli, säger Charlotte Kaviani.

Blandar inte personer i samma väntrum

Hon vill understryka att det är viktigt att man som vanligt söker sig till sin vårdcentral eller 1177 om har allvarliga sjukdomssymptom.

– Vi är ju angelägna om att man inte skall belasta sjukvården i onödan. Men vi vill ju också att de som har sjukdomar som ska behandlas kommer hit, säger Charlotte Kaviani och poängterar att man har åtgärder för att minska smittorisken.

– Man ska inte vara rädd för att söka vård för att man är rädd att bli smittad av Corona i ett väntrum. På akutmottagningen så har vi separata flöden för personer med och utan luftvägssymtom, vi blandar inte personer i samma väntrum.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet