Foto: Linköpings kommun

Alliansen i Linköping: Insatser mot bidragsberoende ger resultat

Uppdaterad
Publicerad

Allians för Linköping – där M, C, L och KD ingår – presenterade idag resultatet av de insatser som gjorts för att minska bidragsberoendet bland hushållen i kommunen.

– I dag är det nästan 300 färre hushåll som får försörjningsstöd jämfört med ett år sedan. Det innebär 2,5 miljoner kronor i lägre kostnader per månad för kommunen, säger Fredrik Lundén (M), arbetsmarknadsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Enligt den styrande alliansen har kommunen prioriterat att ekonomiskt bistånd ska vara en tillfällig ersättningsform, där de som får hjälp ska följa en arbetsmarknadsplanering med målet att snabbt bli självförsörjande.

Linköping

Men oppositionen är av en annan mening och anser inte att insatserna varit så lyckade.

– Antalet Linköpingsbor med långvarigt försörjningsstöd ökar faktiskt. Det är allvarligt eftersom det försvårar integration av människor in på arbetsmarknaden. Jag tycker vi behöver införa aktivitetsplikt och vara tydligare med att både män och kvinnor förväntas arbeta när man kommer som nyanländ till Linköping, säger oppositionsrådet Kristina Edlund (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet