Svårt att skydda sig mot bedrägeribrott

Publicerad

Att beställa varor genom att använda sig av andra personers identitet är ett bedrägeribrott som den senaste tiden blivit allt vanligare, enligt östgötapolisen.

SVT Östnytt har träffat en av dem som drabbats.

– Jag fick hem två stycken avier i min brevlåda för paket, från en mobiloperatör och jag hade inte beställt någonting så vitt jag kunde komma i håg. Sen när jag skulle hämta ut paketen dagen efter så fick jag beskedet att de redan var utlämnade, säger Karl Månsson.

Flera anmälningar den senaste tiden

Karl Månsson är långt ifrån ensam, bara de senaste två dagarna har polisen i Östergötland fått in fem anmälningar, där tillvägagångssättet är desamma. Genom att ange andra personers personuppgifter kommer bedragaren över varor och oftast handlar det om teknikprylar.

”Enkelt komma över dyra prylar”

– Det verkar vara väldigt enkelt att göra det här, man får dyra grejer. Till exempel nu är det väldigt populärt att få en Iphone 6, de kostar ju 7.000 den enklaste modellen. Det kan man alltså få bara att beställa genom en annan persons namn, säger Olle Tjernberg, förundersökningsledare vid bedrägerienheten polisområde Östergötland.

Efter att Erik Månsson fick reda på att varorna som han aldrig hade beställt redan hämtats ut, kom kort därefter en faktura.

”En brist att det går att göra dessa bedrägerier”

– Jag tänker väl att det är en brist att man kan göra så här. Det handlar om ganska mycket pengar, det var ett ganska stort inköp. Det var två stycken telefoner i mitt fall, att man kan göra en sådan här beställning med bara personnummer, säger Karl Månsson.

Vidare berättar han att mobiloperatören inte var helt förvånade när han berättade vad han hade utsatts för. Han är långt ifrån den enda.

Även Posten är medveten om problematiken och säger att i takt med en ökande e-handel växer problemet.

Växande problem

I vissa fall får bedragarna ut paketen genom att använda välgjorda falska legitimationer. Men Olle Tjernberg menar också att de som lämnar ut paketen inte alltid är noga med legitimationen.

– Min känsla är att det inte sköts jättebra, säger Olle Tjernberg.

Men hans uppfattning delas inte av chefen för Postens ombudsnät i Sverige.

– Vi gör allt vi kan och vi tar den här frågan på största allvar. vi försöker verkligen och vara med och täta till det vi kan göra, säger Anette Rihagen.

Går det att skydda sig mot den här brottsligheten?

”Går inte att skydda sig”

– Nej, det är väl det raka svaret. Man kan vara försiktig däremot man kan se till tillexempel då om man har en brevlåda ute vid tomten att den är låst. att man är rädd om sina personuppgifter att man inte visar sin legitimation överallt, säger Olle Tjernberg.

Karl Månsson har gjort en polisanmälan och den senaste tiden har han fått en hel del extra jobb på grund av det inträffade.

– Det här är ju någonting som bara händer en, så på så vis så blir det ju mycket jobb man får göra, många samtal man får ringa för ingenting egentligen, säger Karl Månsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer