Foto: Martina Holmberg / TT

Allt svårare att ta ut pengar på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Att ta ut pengar och betala sina räkningar kontant blir allt svårare på Gotland. Det visar länsstyrelsernas rapport om betaltjänster 2019.

Antalet bankkontor på Gotland har minskat under året och av de tio som finns kvar är det endast tre som erbjuder kontanthantering. Samtidigt har antalet uttagsautomater i Visby minskat.

– Det finns 28 platser på Gotland där det går att ta ut kontanter. Det är en minskning med sex platser jämfört med tidigare år, säger Ylva Tevell vid länsstyrelsens landsbygdsenhet.

Uppdrag att bevaka

Sedan 2009 har länsstyrelserna i uppdrag att bevaka att de grundläggande betaltjänsterna motsvarar samhällets behov.

Trots att det blivit allt svårare att ta ut pengar och betala räkningar kontant på Gotland bedöms tillgången till grundläggande betaltjänster vara tillfredsställande. Detta tack vare att många idag kan och vill använda digitala betaltjänster samtidigt som bredbands- och mobiltäckningen är god, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Utvecklingen på Gotland är ungefär den samma som i övriga landet, uppger länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.