Donnersgatan under Almedalsveckan. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery / TT

Almedalsveckan inställd i år

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland tog under onsdagskvällen beslutet att ställa in årets upplaga av politikerveckan i Almedalen i Visby. Bakgrunden är Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det var ett tufft beslut att ta, men det är omöjligt att genomföra det här nu, säger Mia Sture, projektledare för Almedalsveckan, till TT.

Hon säger att hon inser att det är många som berörs av beslutet, framför allt företagare, men att man måste begränsa smittspridningen.

– Med det samhälle som vi har i dag så finns det inte chans att vi kan samla så här många människor på en och samma plats, säger Mia Sture.

”Det ansvarsfulla beslutet att fatta”

Arrangörerna tittar mot nästa år i stället.

– Vi kraftsamlar nu inför 2021. Vår ambition att erbjuda en trygg och säker mötesplats, som bygger på fysiska möten, försvinner därmed inte, säger Lisbeth Bokelund (MP), ordförande för huvudarrangörsgruppen, i ett pressmeddelande.

”Huvudarrangörsgruppen har stor förståelse för att detta kommer få stora konsekvenser på det gotländska samhället, inte minst det gotländska näringslivet. Under rådande förhållande måste prioritet ligga på att begränsa smittspridningen”, skriver man i pressmeddelandet.

– Att ställa in årets Almedalsveckan är det ansvarsfulla beslutet att fatta i nuläget, säger Lisbeth Bokelund.

Beslutet är taget av huvudarrangörsgruppen i samråd med värden, Region Gotland och de åtta riksdagspartierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet