Sarah Josefsson är statsgeolog på SGU. Foto: Arkiv/SGU

Höga halter av PFAS i Bråviken – utsläpp pågår

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges geologiska undersökning (SGU) har undersökt organiska föroreningar som PFAS och PAH i bottensediment runt Gotland och Bråviken. Resultaten visar att en del föroreninga rhar högst halter nära land – vilket skulle kunna tyda på att det fortfarande finns betydande källor kustnära.

Höga halter av miljöföroreningar är ett problem för Östersjö. Det kan bland annat påverka bottenlevande djur och att fisk får för höga halter – något som i sin tur kan påverka människors hälsa.

Högst i Bråviken

Halterna av fluorerade ämnen, eller PFAS, och av bromerade flamskyddsmedel, PBDE, var som högst i Bråviken. Det tyder på att det finns betydande källor från land till de ämnena – till exempel utsläpp via reningsverk eller avrinning från förorenade markområden.

– Vi kunde se att halterna skiljer sig mycket nära land och längre ut. Vissa ämnen har högst värde nära land, vilket kan tyda på att utsläppen fortfarande pågår, säger Sarah Josefsson som är statsgeolog på SGU.

Enligt Sarah Josefsson var ett oväntat resultat att flera föroreningar förekom i högst halter öster om Gotland jämfört med mellan Gotland och fastlandet. Det handlade då om föroreningar som varit kända länge och där utsläpp redan begränsats eller förbjudits.

– Men vi har idag ingen förklaring på varför det ser ut så, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är PFAS och hur får vi i oss det? – hör forskaren Tove Mallin förklara. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.