– Vi vill komma igång så fort som möjligt, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro. Foto: Fredrik Sandberg, TT/SVT

Antikroppstester i Östergötland efter sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland vill komma igång med antikroppstester och diskuterar nu hur de ska få logistiken att fungera.

– Det är stort folkligt stöd för antikroppstest och det är politiskt prioriterat. Så vi vill komma igång så fort som möjligt. Dock är det inte realistiskt i sommar. Men efter sommaren, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.

Många regioner har börjat

Flera regioner har beslutat om att erbjuda antikroppstester. Alla invånare i Region Stockholm har sedan 15 juni möjlighet att boka provtagning för antikroppar. Uppsala släppte i onsdags 500 platser och i Västra Götaland testas patienter och vårdpersonal.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

I Region Östergötland började man nyligen ta antikroppstester på brukare och personal på vissa äldreboenden och andra särskilda boenden.

Man har också börjat antikroppstesta patienter (som varit inlagda för covid-19) och sjukvårdspersonal på coronapatienter.

Vill bredda antikroppstesterna

– Ja vi har börjat med IVA, Infektionskliniken och de avdelningar där covid-patienter funnits inlagda. Och vi fortsätter bredda, säger Kajsa Karro.

Just nu är det smittskyddet som gör testerna.

– De här testerna är annorlunda och kräver personal med kompetens för blodprover. Det kräver bra logistik och just nu för vi diskussioner.

Kostnaden för ett antikroppstest kommer att bli 200 kronor har regionfullmäktige beslutat, även om självkostnaden egentligen är mycket högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet