I samband med förintelsens minnesdag bevakades synagogan i Norrköping extra av polisen. Foto: Axel Brantemo/SVT

Antisemitiska föremål ska genomgå teknisk undersökning

Publicerad

Den 27 januari, under Förintelsens minnesdag, placerades flera antisemitiska föremål ut i anslutning till flera arbetsplatser i Östergötland. Nu ska föremålen genomgå en teknisk undersökning.

Rubriceringen för händelsen är hets mot folkgrupp. Bland annat utsattes flera medier i länet, Linköpings stadshus och Norrköpings stadsmuseum för attacken.

– Ärendet är utlagt på utredare och vi har fått direktiv att höra vittnen som hittat föremålen och se om det finns något mer att berätta om den biten, säger Jan Fryksén, gruppchef vid polisen.

Föremålen ska dessutom analyseras.

– Vi har eller är precis på väg att skicka föremålen som togs i beslag för teknisk undersökning. Vi har dessutom skickat en förfrågan till Justitekanslern om det kan bli aktuellt med ett sådant ärende, men vi har inte fått svar där än, säger Jan Fryksén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet