Dålig mobiltäckning fick vandrarhemmet att lägga ner Foto: SVT

Dålig mobiltäckning knäckte hästverksamhet

Publicerad

Kalvefalls Gård och vandrarhem i Ydre lägger ner sin islandshästverksamhet. Sedan ledningarna för den fasta telefonin klipptes har gården lidit av att bara ha nästintill obefintlig mobiltäckning.

– Nu ger vi upp! Nu lägger vi ned så man slipper vara frustrerad, förbannad och less, säger Olle Forsell, ägare till Kalvefalls Gård och vandrarhem.

Efter otaliga missade bokningar och potentiella gäster lägger man nu ned sin 25 år gamla islandshästverksamhet och har börjat sälja hästarna.

– Jag körde från gården för att få täckning, då hade det kommit ett sms med en förfrågan på en bokning för 10 personer i 7 dagar, vilket är 70 000 för mig. Lycklig börjar jag svara, då plingar det till igen: ”eftersom du inte hört av dig har jag bokat på annat håll”, säger Olle Forsell.

Utan uppkoppling till kortterminalerna får gästerna på gårdsrestaurangen en handfaktura och Olle får lita på att de betalar när de kommit ut till täckning och kan swisha.

Lång kamp om uppkopplingen

Olle har fört en envis kamp mot operatörer, myndigheter och Post- och telestyrelsen för att få mobiltäckning. Senast Olle var i kontakt med Post-och telestyrelsen behövde han först bevisa att ingen leverantör på marknaden kunde möta hans behov.

– Alla tekniska termer och teknik. Jag kan inte bara vara kund, jag ska vara tekniker, installatör. Jag kan inte det.

Olle provade en norsk satellitanläggning, men den var mycket dyr och gav ändå inte tillräcklig kapacitet för ett wifi.

– Jag orkar inte längre stå på skorsstenen med en kompass och ställa in antenner för en tjänst som ändå inte fungerar.

Nytt uppdrag från regeringen

Sedan den mars i år har Post- och telestyrelsen fått ett nytt uppdrag från regeringen att säkerställa att alla i Sverige som efterfrågar internetuppkoppling med 10 Mbit/s ska få det.

– Han borde definitivt höra av sig. Det låter som att situationen tillhör den grupp som skulle kunna få stöd av ett förstärkt telefonnät, säger Ann-Sofie Fahlgren, enhetschef hos Post- och telestyrelsen.

Men för att en sådan ansökan ska beviljas krävs det fortfarande bevis på att ingen operatör kan tillgodose behovet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ydre

Mer i ämnet