Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Arbetsförmedlingen slutar med nya extratjänster

Publicerad

Den genomröstade statsbudgeten från Moderaterna och Kristdemokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna, betyder att Arbetsförmedlingen kommer behöva att sluta med nya extratjänster från och med den 1 januari 2019.

Extratjänster är till för dem som antingen är långtidsarbetslösa eller som är nyanlända och har en etableringsplan. Arbetsgivare kan då anställa dessa personer och samtidigt få ekonomiskt stöd från staten.

Norrköpings kommun hade den sista november 285 personer som var anställa genom extratjänster. Linköpings kommun hade endast 82.

Nyheten om extratjänsterna har tagits emot på olika sätt i de två största kommunerna i Östergötland.

– Vi är en av de kommunerna i landet som inte har använt extratjänster speciellt mycket tidigare. I den aspekten har det här ingen direkt påverkan på oss, säger Niklas Borg (M), kommande ordförande i kommunstyrelsen i Linköping.

I Linköping kommer de kommande styrande partiernas jobbprogram istället rikta in sig på personer som idag har försörjningsstöd.

”Vi är väldigt bekymrade över det här”

Norrköping ligger, till skillnad från Linköping, i Sverigetoppen när det kommer till antalet extratjänster.

– Vi är väldigt bekymrade över det här och vi ser ett fortsatt behov, säger Lars Stjernkvist (S), ordförande i kommunstyrelsen i Norrköping.

Generaldirektören för Arbetsförmedlingen, Mikael Sjöberg, har sagt att de kollar på andra alternativ istället för extrajänster. Något som Norrköpings kommun hoppas på, även fast de kanske helst hade sett att extratjänsterna skulle fortsätta.

– Det här gör det svårare för oss att både klara framtida rekrytering och det gör det svårare att pressa ner långtidsarbetslösheten, säger Lars Stjernkvist (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer