Foto: Jeppe Gustavsson / TT

Åtalas för storbranden i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Den man som tidigare suttit häktad misstänkt för att ha anlagt den våldsamma branden på Barnhemsgatan i Linköping åtalas nu för grov mordbrand.

Det var den 14 oktober 2016 som den gemensamma vinden i flerfamiljshuset började brinna. Skador för omkring 36 miljoner kronor uppstod på grund av branden. Den misstänkte mannen, som är 35 år gammal, nekar till brott.

Enligt åtalet ska mannen ha tänt eld på brännbart material som funnits på vinden.

Storbranden i Linköping

Bör bedömas som grovt

Enligt stämningsansökan bör brottet bedömas som grovt eftersom branden anlades i tättbebyggt samhälle mitt i centrala Linköping, samt att huset som brann sitter ihop på båda sidor med andra flerfamiljshus, vilket innebar en spridningsrisk.

Dessutom utgjorde branden en fara för flera människor.

Krävs på skadestånd

Det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden vill ha skadestånd av 35-åringen med 444.248 kronor som ersättning för självrisker och den mat som serverades till de boende i samband med branden.

26 personer som drabbades av branden vill också ha skadestånd för de självrisker de fick betala efter branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Linköping

Mer i ämnet