Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Benny Sellborn, tillförordnad ordförande för Sverigedemokraterna i Norrköping gillar inte att uteslutna och avhoppare sitter kvar på partiets mandat. Få reda på hur han och uteslutna Matthias Olofsson ser på situationen i Norrköping i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

SD-ordföranden: ”Vildar ockuperar kommunstyrelsen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera avhopp och uteslutningar i Sverigedemokraterna i Norrköping har nu partiet tappat inflytande lokalt. Nu uteslutna, tidigare ordförande, Darko Mamkovic sitter kvar på sin post som oppositionsråd och samtidigt startar två tidigare SD-ledamöter ett nytt parti – som de kommer att driva politik för på SD-mandat, något NT var först med att berätta

Förra hösten stormade det ordentligt i Sverigedemokraterna i Norrköping. Ett läckt klipp, som tidningen Expressen publicerade, där tidigare ordföranden Darko Mamkovic uppgavs ta droger var startskottet. Flera avhopp och uteslutningar senare innebär nu att partiet inte har någon representation i kommunstyrelsen.

– Vi har mandat, men det är vildar som sitter där som mer eller mindre ockuperat kommunstyrelsen , säger Benny Sellborn (SD), tillförordnad ordförande för Sverigedemokraterna i Norrköping.

Kvar som oppositionsråd 

I november stod det klart att fyra Norrköpingspolitiker utesluts ur partiet. Det handlade om tidigare ordföranden Darko Mamkovic, Matthias Olofsson, Nina Olofsson och Issa Issa. Darko Mamkovic sitter trots det kvar på sin roll som oppositionsordförande och lyfter 68 000 kronor i månadsarvode.

– Han ockuperar också en plats som är vår. Jag har hört att han ska börja driva politik igen. Men jag har svårt att se hur han ska kunna göra det själv. Jag tror mest det är ett sätt för honom att legitimera att han ska sitta kvar där, säger Benny Sellborn.

Mamkovic: ”Jag gör ingenting olagligt”

När SVT Nyheter Öst når Mamkovic under måndagskvällen berättar han att han bytt parti och gått över till Medborgerlig samling samt ska driva deras politik.

– Det är väldigt laddade frågor som jag ska driva och det kommer märkas redan på nästa kommunfullmäktige.

Darko Mamkovic anser dock inte att han gör något fel  som sitter kvar och att det Sellborn säger är nonsens:

– Vi har lagar och regleringar som styr kommunen och jag gör ingenting olagligt. Jag har själv lyft den här frågan tidigare och ett budskap till de som tycker att det är fel och att lagen är felaktig är att genom de politiska partierna se till att lagen ändras.

Startar nytt parti

Under måndagen kunde Norrköpings tidningar berätta att Matthias Olofsson och, SD-avhopparen Conny Samoraj nu startar nytt parti – Norrköpingspartiet.  I höstas meddelade Matthias Olofsson att han skulle lämna alla sina poster, så blev dock inte fallet och nu ämnar han bedriva politik för sitt nya parti – på SD-mandat i kommunstyrelsen.

Matthias Olofsson blev i höstas utesluten ur Sverigedemokraterna. Nu startar han ett nytt parti – Norrköpingspartiet. Foto: privat.

–Det här nya partiet är något som vi tror och känner behövs i Norrköping. Det är många som bett oss starta ett nytt parti, efter det som hände i höstas, säger Matthias Olofsson till SVT Nyheter Öst.

Partiet ska vara ideologiskt obundet

– Det finns något bra i alla ideologier, förutom de extrema. Det finns bra i konservatism, liberalism och socialism, men normalt sett får politiker inte gå utanför sin egen ideologi. Vi är ideologiskt obundna, men bygger vårt partis grundstomme på FN:s mänskliga rättigheter.

Få reda på hur Matthias Olofsson ser på att driva ett annat partis politik, utifrån ett mandat för Sverigedemokraterna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet