Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Forsberg berättar varför evenemanget är viktigt. Foto: SVT

Baggauktion på Vretagymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

En gång om året arrangeras baggauktion i Östergötland. Under dagarna två samlas får av olika raser samt intresserade i ridhuset på Vretagymnasiet utanför Linköping.

En av dem som varit med under alla 25 år är gotlänningen Stefan Hansson, som säljer fårinredning.

– Tyvärr har det kommit färre folk, i början när vi startade kom det massor, men sen har det blivit färre. Men vi hoppas naturligtvis att många kommer, säger han under fredagseftermiddagen när arrangemanget startade med en utställning.

Internationella domare

På plats finns domare från Australien och Holland.

Till baggauktionen som äger rum under lördagen är ett 70 -tal baggar anmälda. Det handlar om raserna Finull, Dorper, Blå texel, Texel, Suffolk och Dorset. För den mindre insatta kan man fundera över vilka skillnaderna är, men för ett otränat öga är det inte svårt att se skillnader.

– Vi har producenter och köpare som kommer i från Ystad till Skellefteå, säger Hanna Forsberg, som är ordförande i Östgöta lamm.

Flera olika raser

Finullen har ett nättare och spädare utseende, medan Texel är mer kompakt och muskulös och Suffolken urskiljer sig med sina långa slokande öron och svarta ben.

Arrangemanget lockar naturligtvis lammproducenter och människor i branschen men vänder sig även till allmänheten som vill lära sig mer om får eller bara få reda på hur en bra bagge ser ut. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet