Med tanke på att Höggren tog med sina barn, kungen och Zlatan in i varghägnet så kan det inte ses som ett medvetet risktagande, menade försvarsadvokaten. Foto: TT

Försvaret: Barnen, kungen och Zlatan fick gå in till vargarna

Uppdaterad
Publicerad

Den förre zoologiska chefen lät både sina egna barn, kungen och Zlatan gå med in till vargarna. Farligare än så var det inte, menade försvarsadvokaten under vargrättegångens sista dag.

När sista rättegångsdagen inleddes idag valde försvaret att börja sitt anförande med att visa bilder på både kungen och Zlatan Ibrahimovic då de besökt Kolmården och varit inne hos vargarna.

Det var försvarets Johan Eriksson som började. Han är försvarsadvokat åt Mats Höggren, tidigare zoologisk chef på Kolmårdens djurpark.

Vargattack i Kolmården

Tog med sig kungen och Zlatan

Den förre chefen står åtalad för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott. Men för att det ska kunna handla om ett grovt brott ska risktagandet vara medvetet, pläderade Eriksson.

Med tanke på att den förre zoologiska chefen tog med både sina barn, och även kungen och Zlatan in i varghägnet kan det inte ses som ett medvetet risktagande, menade han.

Under pläderingen frågade sig försvarsadvokaten om kungen hade fått gå in där om det hade varit förenat med livsfara.

– Det är en intressant tanke tycker jag, för mig är det fullständigt orimligt, sade Johan Eriksson.

Drog parallell till Nöjesmassakern

Försvarsadvokaten var även kritisk till den utfrågningsteknik som åklagarsidan använt sig av under rättegången och drog en referens till ett gammalt SVT-program, Nöjesmassakern. Referensen rörde en scen där en karaktär ställer frågor till ett barn med avsikt att få ett visst svar. När svaret inte kommer fortsätter han att fråga och blir än mer irriterad då han inte får det svar han söker.

Så menar försvaret att åklagarna har gått tillväga då de har velat få speciella svar från vittnen.

Åklagarsidan fick även kritik för att, enligt försvaret, ha konstruerat en sammanställning av tillbud, alltså tidigare incidenter i varghägnet.

La fram nytt material

Under dagen använde sig försvaret av material som inte tidigare redovisats under rättegången. De hänvisade till Huddingefallet – en händelse där en vårdare överfölls och slogs ihjäl av en intagen i en hiss vid en anstalt i Huddinge. Vårdaren var ensam med den intagne då överfallet inträffade.

I det fallet friade tingsrätten arbetsgivaren delvis eftersom varken chefer, heltidsanställda eller någon annan som hade koppling till arbetet med de intagna trodde att en liknande händelse skulle kunna inträffa. Försvarsadvokat Johan Eriksson drog paralleller till vargmålet och menade att det finns likheter mellan de två fallen och att detta borde hållas i åtanke av rätten.

Då kommer domen

Efter Johan Erikssons anförande tog Kolmårdens försvarsadvokat Tomas Olsson vid. Han gick bland annat hårt åt kammaråklagarnas expertvittnen och menade att flera av dem inte hade den sakkunskap som skulle kunna vara relevant för fallet.

Slutligen lämnade kammaråklagarna in ett sista dokument, ett domslut från Svea hovrätt från september i år som kan vara intressant i sammanhanget, innan rätten avslutade den nitton dagar långa rättegången.

Domen kommer att meddelas den 21 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet