Bilden är en genrebild och har ingenting med artikeln att göra. Foto: SVT

Stor barnporrhärva växer

Uppdaterad
Publicerad

Det är redan nu ett av de största sexbrottsmålen i Sverige och snart växer det ytterligare. Två män är misstänkta för att ha fått uppåt ett 40-tal flickor att posera sexuellt för dem på nätet. Historien började nystas upp på Gotland förra hösten och rättegången pågår just nu i Visby.

33 dagar av förhandlingar har avverkats sedan rättegången mot den 32-årige gotlänningen och 52-åringen bosatt i Stockholm, inleddes den 25 juni. Fallet har stadigt växt under tiden som rättegången pågått, när den inleddes handlade det om runt 230 brott. Idag är det betydligt fler.

– Under rättegången så har vi också bedrivit förundersökning och nu är vi uppe i ungefär 700 åtalade gärningar, säger kammaråklagare Charlotta Tanner.

Låtsades vara unga killar

Det var i september förra året som en mamma upptäckte att hennes dotter hade skickat nakenbilder av sig själv till den 32-årige gotlänningen på nätet. I november greps mannen och härvan började nystas upp. Snart greps också 52-åringen i Stockholm. Genom att låtsas vara unga killar hade männen fått ett 40-tal barn, mellan 9-14 år,  att vid flera tillfällen posera sexuellt för dem på nätet.

– De har etablerat kontakter och i vissa fall inlett förhållanden med flickorna, säger Charlotta Tanner. De har också samarbetat kring några av flickorna, bytt information och uppträtt under samma identitet gentemot flickorna.

Fler flickor drabbade

Hela ärendet kommer att växa ytterligare innan rättegången avslutas. Inom kort lämnar Charlotta Tanner in fler åtal mot männen. I slutändan kan det handla om runt 1000 gärningar som åtalas. Även om rättegången är stor, så menar Tanner att detta bara är toppen av isberget när det kommer till den här typen av brottslighet. En anledning är att få vill anmäla.

Få anmälningar

– Av de drygt 40 målsäganden vi har så är det en som har anmält brottet. Resterande har vi hittat genom forensiskt arbete, säger Charlotta Tanner och berättar att flickorna i förhören tycker att det är oerhört jobbigt att prata om det som hänt.

– Sedan är det också så att de här männen har uppträtt som unga pojkar. Föräldrarna tror då att det är en 14-årig pojke som deras barn haft kontakt med och då ser de kanske inte anledning att anmäla, fortsätter hon.

Åklagaren kommer att yrka på ett flerårigt fängelsestraff när rättegången avslutas den tredje december.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.