Biodlare Eva Gustavsson ger dig tips på hur du kan hjälpa våra pollinatörer Foto: SVT

Bästa tipsen för att hjälpa våra pollinatörer

Uppdaterad
Publicerad

Bin och andra insekter är viktiga för att pollinera växter. Samtidigt har antalet minskat dramatiskt världen över på grund av kvalster, bekämpningsmedel samt brist på mat och boplatser. Men det finns olika sätt att hjälpa pollinatörerna.

– Du kan bygga ett insektshotell med kottar och bark. Det är en rolig grej för förskolan och mindre barn i skolan. Det är ju inte på samma sätt som med en bikupa där bina kan råka bli arga och stickas, säger Eva Gustavsson.

Hon har en trädgård i Linköping där hon lägger mycket tid på att hjälpa både sina egna honungsbin och vilda pollinatörer att överleva.

biologisk mångfald

I takt med att de pollinerande insekterna får svårare att klara sig på landsbygden blir stadsmiljöerna allt viktigare. Här kan kommunerna göra massor, menar Eva Gustavsson. Till exempel genom att planera parker och grönytor utifrån binas kostcirkel och att vänta med att slå dikeskanterna tills växterna har blommat över.

Som privatperson med trädgård eller balkong finns mycket att göra för att stötta insekterna. I klippet ovan ger Eva Gustavsson några av sina bästa tips.

– Många vildbiarter gillar att bygga bo och lägga sina ägg i en sandbädd, säger Eva Gustavsson. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

biologisk mångfald

Mer i ämnet