Berguven satt på biltaket i tre timmar och ville inte flytta på sig. Foto: Rune Haettner

Berguven i Åtvidaberg hittad död

Uppdaterad
Publicerad
Den berguv som igår uppmärksammades när den satt på ett biltak i flera timmar i ett villaområde i Åtvidaberg hittades idag död, vilket Corren var först med att rapportera om.

Det var på måndagseftermiddagen som Rune Haettner i Åtvidaberg larmade polisen om att det satt en berguv, en fridlyst fågelart, på hans bils tak och som vägrade flytta på sig.

– Polisen petade på den med ett kvastskaft och då flög den iväg in till granne och satte sig på ett staket, säger Rune Haettner.

Sprattlade till och dog

Grannen berättade idag för Rune att berguven under förmiddagen försvunnit från staketet och att hon då gått ut i trädgården för att se efter.

– Då låg den på marken. Sedan sprattlade den till lite och dog.

Dödsfallet anmäldes till polisen som sedan kom och hämtade kadavret. Det döda djuret lämnas sedan över till SVA – Statens veterinärmedicinska anstalt – eller Naturhistoriska riksmuseet där man kommer att undersöka kroppen för att hitta dödsorsaken.

Dör sällan av ålder

För det är inte troligt att berguven i Åtvidaberg dog av ålder, berättar Peter Nilsson som är konservator/biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

– Det kan handla om virus och sjukdomar, eller att de fått skador när de krockat med ett föremål under en flygtur. Att de blivit förgiftade när fått i sig råttgift eller bly kan också vara en orsak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtvidaberg

Mer i ämnet