Arkivbild. Foto: TT

Beslutet: Kriminalvården bygger nytt på Skenäsanstalten

Publicerad

Under torsdagen stod det klart att Kriminalvården kommer att bygga nya typhus vid anstalterna Tidaholm och Skenäs. Ett av dem kommer byggas vid anstalten i Skenäs.

Anstalten i Skenäs var den första anstalten som Kriminalvården uppförde ett typhus på. Det invigdes i maj förra året. Byggnationen av ytterligare två bostadshus pågår just nu på anstalten och under torsdagen fattades beslut om att bygga ytterligare ett.

– Ytterst handlar det om platsbrist och vi bygger ut på de enheter där vi redan tänkt bygga ut. Skenäs är ett av de ställena där det initialt fanns en tanke om att bygga fyra typhus, säger Tony Bertlin som är chef vid Skenäsanstalten.

Norrköping

180 platser totalt

Totalt kommer alltså Skenäs ha fyra typhus. Målbilden för antal platser är nu omkring 180 på Skenäsanstalten.

– Typhus två och tre kommer stå klart 2022 redan. Jag har svårt att uttala mig om det fjärde, men skulle gissa att det står klart runt 2024, säger Tony Bertlin.

Se hur cellerna i typhusen ser ut i klippet:

Typhus:

Ett typhus är en husmodell där ritningen är generellt utformad. Tanken är att ett flertal hus ska kunna byggas från samma ritning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet