I Nordic International School i Norrköping använder man skoluniform. Foto: SVT

Beslutet: Fritt fram för skoluniform i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Efter att friskolan Nordic International School i Norrköping ändrat sina ordningsregler så kommer Skolinspektionen inte att utreda ärendet vidare.

Skolinspektionen tog beslutet idag och det motiveras med att skolan ändrat sina regler så att den elev som vägrar att följa klädkoden inte riskerar en bestraffning, som till exempel kvarsittning.

Nu är det istället en överenskommelse mellan skolan och eleven, ingen regel, att eleven ska bära de kläder som skolan tillhandahåller.

Inte tillåtet med krav på skoluniform

När det gäller tvånget med skoluniform är Skolverket tydligt och skriver så här: ”Vissa skolor i Sverige har infört krav på skoluniformer eller klädkoder. Skolverkets hållning är att detta inte är tillåtet.”

Man skriver också att ”elevers klädsel och utseende är alltså ett individuellt uttryck som bestäms av eleverna själva. Elevers klädsel ska därför inte regleras i skolans ordningsregler.”

Gjorde riktad tillsyn

När det blev känt att Nordic International School hade en tvingande klädkod beslutade Skolinspektionen att göra en riktad tillsyn av ordningsreglerna vid skolan.

– Det finns saker vi tycker vi borde kontrollera, bland annat ordningreglerna på skolan där det står om klädkod och sådana saker, sade Allan Westerdahl, undervisningsråd vid Skolinspektionen, till SVT då.

Varför får man inte ha en klädkod?

– Det finns ju regler som styr detta. Det vi är ute efter är att kolla om skolan följer det regelverk som finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.