Foto: Rickard Monéus/Kolmården

Ingen Wildfire vid premiären – 38 kan bli utan jobb

Publicerad

Nu är beslutet fattat, den omtalade berg- och dalbanan på Kolmårdens djurpark kommer inte att öppna vid säsongspremiären på fredag. Detta kan få negativa konsekvenser, menar företagets vd.

Djurparken slår upp portarna för sommarsäsongen nu på fredag, besökarna får dock klara sig utan den omtalade berg- och dalbanan. Detta var Sveriges radio Östergötland först med att berätta.

– Det här är ett av de svåraste besluten vi har fattat. Förhoppningsvis kan vi öppna Wildfire till högsäsongen, annars skulle det sannolikt få väldigt negativt konsekvenser, säger Christer Fogelmarck, vd för Parks and resorts, till SVT Nyheter Öst.

TV: hör Christer Fogelmarck här

Han menar att en stillastående attraktion kan leda till missnöjda gäster och att de i sin tur inte kommer att rekommendera en tur till djurparken för andra.

– Vilket leder till vikande besökssiffror på sikt. Dessutom har vi 38 sommarjobbare som inte behöver komma till jobbet eftersom de har direkt koppling till Wildfire.

Detaljplan innan högsäsong

Så sent som den 23 mars fick djurparken klartecken att köra berg- och dalbanan av Norrköpings kommun, Boverkets jurister och Sveriges kommuner och landsting. Ändå väljer de att hålla attraktionen stängd.

Kravet från Mark- och miljööverdomstolen om en ny detaljplan för att få köra den, är på god väg och den kommer att antas innan parkens högsäsong. Förutsatt att allt går som planerat. Kommunen väntas besluta om detaljplanen i maj eller juni.

-  Vi gör vårt yttersta för att öppna Wildfire, men vi vill inte äventyra att banan får stå kvar på lång sikt. Kommunen har kommit långt i processen med detaljplanen. Det är bara några veckor kvar att avsluta den processen och vi vill undvika obehagliga överraskningar, säger Christer Fogelmarck.

Men kommer inte detaljplanen att överklagas?

– Det är väl troligt att den kommer att överklagas, men det vet vi inte. Vi vet inte vilka yttranden som kommer fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kolmårdens berg- och dalbana

Mer i ämnet