I flera områden på Gotland råder nu bevattningsförbud. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu utökas bevattningsförbudet på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Nu utökas det rådande bevattningsförbudet på Gotland. Det här med anledning av att förbrukningen är hög och att det kommer fler besökare till Gotland än vad regionen väntat.

Redan 1 maj införde Region Gotland bevattningsförbud i flera områden på Gotland. På grund av hög förbrukning och att man väntar fler besökare till Gotland än tidigare utökas förbudet till ytterligare områden, från och med söndagen 20 juni.

– Det kommer fler besökare till ön än vad vi räknat med och det fylls pooler samt vattnas en hel del, förklarar Patrik Johansson, chef på teknikförvaltningens vattenenhet, på regionens hemsidan.

Gotland

Regionen påpekar även att de som äger enskilda brunnar behöver spara på vatten, likaså de som är i områden utan bevattningsförbud.

I Östergötland är Ydre den enda kommunen som har bevattningsförbud i dagsläget.

Bevattningsförbudet på Gotland gäller:

  • Bevattning med spridare eller slang. Du får vattna med vanlig vattenkanna. 
  • Biltvätt med slang. 
  • Spa/pool/bassänger får inte fyllas på med kommunalt dricksvatten

Förbudet råder för abonnenter anslutna till Region Gotlands vattenledningsnät i Alskog, Ardre (Ljugarn), Burs, Eskelhem, Fardhem, Garda, Hangvar, Ire, Kappelshamn, Levide, Lickershamn, Linde, Lye, Lärbro, När, Sanda, Slite , Stenkyrka, Tofta, Visby, Väskinde, Västergarn, Västerhejde och Åminne.

Källa: Region Gotland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet