Ernst Barany blev besviken över kommunens beslut och Sofia Ejlertsson tror inte att gårdagens förbud kommer att hjälpa. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Den inställda nollningen: Blandade reaktioner på skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens beslut att stoppa insparks- och nollningsaktiviteter på Linköpings kommuns gymnasieskolor har fått ett blandat mottagande. En del elever känner sig besvikna medan andra faktiskt fortsätter utanför skoltid.

På Berzeliusskolan i Linköping var besvikelsen stor igår när det stod klart att välkomstaktiviteterna för de elever som börjar gymnasiet helt stoppas. Kommunen motiverar beslutet med risken för smittspridning. Redan innan gårdagens beslut hade dock eleverna själva vidtagit en del åtgärder.

– Vi har tagit bort ungefär hälften av alla lekar och minskat samlingarna av elever, säger Ernst Barany, som är en av faddrarna för de nya eleverna.

Det finns en förståelse för beslutet, men samtidigt besvikelse.

– Eftersom det bara är den skolbaserade nollningen som har ställts in så är det alltså den välorganiserade, den planerade nollningen som ställs in, säger en annan av faddrarna, Sofia Ejlertsson.

Dessutom finns det en oro för att de aktiviteter som försigår utanför skoltid och utanför skolans område nu kommer att öka i omfattning.

Vissa fortsätter

Hur insparksaktiviteterna har sett ut skiljer sig mycket mellan olika skolor och ibland till och med mellan klasser. På en del skolor kommer eleverna fortsätta med sina aktiviteter utanför skoltid, men i andra former.

Emma Brages klass på Folkungaskolan tänker coronaanpassa aktiviteterna ännu mer.

– Vi kommer inte att köra några aktiviteter där man rör varandra eller är nära varandra. Vi kommer även att coronasäkra genom att ge ut handsprit, säger Emma Brage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.