S anser nollningen gått över styr i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen hotades centerpartisten Anders Monemar med stryk när han ingrep under nollningen på Stora torget i Linköping, vilket Corren först rapporterade om. Nu kräver Elias Aguirre (S), kommunalråd i opposition, åtgärder från de styrande i kommunen.

– Det är likadant varje år och det närmar sig gränsen för vad vi kan tolerera. Kanske borde nollningen helt försvinna, säger Aguirre (S) till SVT Nyheter Öst.

Hotades

Händelsen som fått honom att reagera är den äggkastning som ägde rum i fredags på Stora torget. De äldre eleverna kastade ägg på gymnasieettorna som ett inslag i nollningen. Enligt Corren tyckte centerpartisten Anders Monemar att detta var ”vidrigt att se” och försökte stoppa det hela. Till tidningen har han berättat att han knuffades och hotades med stryk.

Linköping

Reaktioner

Elias Aguirre (S) säger att det kommer reaktioner från boende i Linköpings innerstad. Han menar också att även om skolor och föräldrar har ett ansvar, så kan inte kommunen backa från sina skyldigheter.

– Till syvende och sist bygger nollningen på faddersystemet i skolorna och den kopplingen ger legitimitet. Det kan man inte svära sig fri från.

Elias Aguirre (S) och Åsa Wennergren (L). Foto: Linköpings kommun

Åsa Wennergren (L) är ordförande i bildningsnämnden i Linköpings kommun och anser att problemet inte är något nytt utan funnits länge och under olika politiska styren:

– Det som hände i fredags är helt oacceptabelt, men det här är ett gemensamt ansvar. Ett samhällsansvar. Det är inget vi politiker kan lösa själva, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Polisanmälan

Hon berättar också att skolorna gör ett stort arbete, men att de inte rår över vad som sker kvällstid.

– Vi gör redan mycket konkret; i fredags var det elva poliser ute och dessutom fältare, skolpersonal och även jag själv. Om det förekommer hot måste det göras en polisanmälan och polisen ta tag i detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet