Pandemin stoppar gymnasieskolornas inspark i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Alla former av av inspark av elever som kan medföra risker för smittspridning ska upphöra omedelbart. Det beslutade kommunens krisledande chef på torsdagsmorgonen.

– Vi ser samlingar av ungdomar som står väldigt tätt och har olika aktiviteter som vi ser som en allvarlig risk för smittspridning, säger Paul Håkansson till SVT Nyheter Öst.

Aktiviteterna som sker i skolan ligger under kommunens ansvar och där ska eleverna inte samlas i stora grupper. Beslutet som nu gäller är att de aktiviteterna ska upphöra. Aktiviteterna som sker utanför skolan har man ingen makt att ändra, men Paul Håkansson vädjar om elevernas förståelse.

Linköping

– Det är också en uppmaning till elever, faddrar och elevkårer att man inte har den typen av aktiviteter, utan hittar på annat istället. Där är kommunens rådighet begränsad, säger Paul Håkansson.

Skulle ha avslutats på fredag

Insparken avslutas snart. Varför tar man beslutet så sent?

Det har funnits en bra planering och höga ambitioner. Men vi kan konstatera att det, framför allt i den rena fritidsverksamheten, varit stora samlingar och vi kände att vi måste agera, säger Paul Håkansson.

Ta del av hela intervjun med Paul Håkansson i klippet:

”Vill ta vårt ansvar”

Anders Joby som är utbildningsdirektör i Linköping, säger i artikeln att han hoppas att även de aktiviteter som sker utanför skoltid ska upphöra. Han hoppas att när de aktiviteter som sker på skoltid upphör så ska det också leda till att eleverna inte heller samlas efter skolan.

– Alla rektorer har nu fått i uppdrag att se till att alla aktiviteter upphör. Vi vill ta vårt ansvar för att minska smittspridningen. Vi tänker på samma sätt som vi gjorde vid skolavslutningen i våras. Skolan ska inte ha några aktiviteter som generar ett oönskat beteende på kvällen, säger han till Linköping kommuns hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet